Menestyvän asuntosijoittajan 6 tärkeintä tukipilaria

Asuntosijoittajia on monenlaisia. Toinen asuntosijoittaja haluaa kasvattaa sijoitustoiminnan mahdollisimman suureksi, kun taas toiselle riittää muutama sijoitusasunto tuomaan vakautta omaan talouteen. Mietiskelin asioita, jotka erottavat menestyvät asuntosijoittajat muista ja listasin kuusi tärkeintä tekijää, jotka vaaditaan, kun halutaan saavuttaa todellista menestystä asuntosijoittajana. Asuntosijoittamisessa menestyminen ja kasvaminen korkealle tasolle vaatii monenlaisia asioita, mutta on olemassa yksi merkittävä tekijä, joka yhdistää kaikkia menestyneitä asuntosijoittajia. Lue eteenpäin ja selvitä mistä on kyse.

Menestyvän asuntosijoittajan kuusi tärkeintä tukipilaria

1. Päämäärä ja tavoite

Sijoittamisella on aina oltava jokin päämäärä eli syy, joka vastaa kysymykseen ”Miksi sijoittaa?”. Sijoittamisen syy voi olla huolettomat eläkepäivät, taloudellinen vapautuminen ja irtisanoutuminen palkkatyöstä tai motivaatiota voi hakea myös unelmalla uudesta autosta, ulkomaan asunnosta tai vaikka hulppeasta kesähuvilasta. Joku taas saattaa vain pitää sijoittamisesta ja haluaa olla paras siinä mitä tekee. Jokaisella on omat syynsä sijoittamiselle, mutta oli syy mikä oli, niin jokin motivaattori sijoittamiseen täytyy olla.

Kaikilla menestyneillä asuntosijoittajille (kuten myös menestyneillä yrittäjillä, uraihmisillä, urheilijoilla jne.) on aina jokin päämäärä, koska selkeä tavoite saa yrittämään enemmän. Oikeastaan mistään tuloksilla mitattavasta toiminnasta ei tahdo tulla mitään ilman selkeää tavoitetta. Kirkkaana mielessä oleva motivoiva tavoite saa toimimaan sekä tekemään asioita, joita vaaditaan menestymiseen. Tällöin matkan varrella eteen tulevat vastoinkäymiset eivät tunnu enää esteiltä vaan motivoivilta haasteilta matkalla kohti päämäärää.

Tavoite kannattaa tehdä aina kirjallisena ja sen tulee olla selkeästi mitattava. Esimerkiksi ”Aion kasvattaa asuntovarallisuutta vauhdikkaasti” tai ”Haluan menestyä asuntosijoittajana” ovat huonosti aseteltuja tavoitteita, koska ne eivät motivoi eikä niitä voi mitata. Asuntosijoittajalle sen sijaan hyvin asetettu tavoite voisi kuulua näin ”Omistan 10 sijoitusasuntoa vuoden 2022 loppuun mennessä” tai ”Asuntovarallisuuteni arvo on vuoden 2025 loppuun mennessä miljoona euroa”. Me suomalaiset olemme usein vaatimattomia ja sanomme usein, että ”tehdään oma paras ja katsotaan mihin se riittää”, mutta olen sitä mieltä, että rima kannattaa asettaa korkealle ja tavoitteet voivat olla jopa vähän epärealistinen korkeita, koska silloin ne ovat kaikkein motivoivimpia!

2. Suunnitelma

Kun tavoite eli suunta on tiedossa, täytyy luoda hyvä suunnitelma. Jos tavoitteenasi on esimerkiksi tuo miljoona euroa vuoden 2025 loppuun mennessä, sinun täytyy luoda suunnitelma ja keksiä keinot, miten saavutat tavoitteen. Voit jakaa suunnitelman sopiviin välisteppeihin, jolloin ehkä tällä hetkellä epärealistiselta tuntuva tavoite tuntuukin, että ”Hei, tämähän voisi olla minulle mahdollista!”.

Suunnitelma voi pitää sisällään esimerkiksi, millaisella strategialla sijoitat asuntoihinmillaisia asuntoja ostatmiltä alueilta ja millaisin kriteerein. Suunnitelmaan voi kuulua myös keinot oman pääoman hankkimiseen sekä velkavivun käyttöön. Kannattaa sisällyttää suunnitelmaan myös tavoitteet asuntosijoittamiseen liittyvien asioiden opetteluun sekä kontaktiverkoston hankkimiseen, koska hyvien kontaktien avulla tavoite on helpompi saavuttaa.

Hyvä suunnitelma on kuin kartta kohti päämäärää ja se pitää sinut poissa sivupoluilta ja auttaa välttämään harha-askeleet. Hyvään suunnitelmaan on helppo nojata, mutta vaikka suunnitelma on hyvä olla tarkka, älä kuitenkaan välttämättä lukitse itseäsi pelkästään yhteen sijoitusstrategiaan (esimerkiksi pienet yksiöt pitkän aikavälin pitoon) vaan ole avoin eri vaihtoehdoille. Sellaiseen ei kannata sijoittaa, mitä ei sillä hetkellä ymmärrä, mutta sellaisista vaihtoehdoista, joissa piilee tuottomahdollisuuksia, ei myöskään kannata olla ottamatta selvää. Menestyvät asuntosijoittajat opettelevat koko ajan ja ottavat selvää asioista ja erilaisista sijoitusmahdollisuuksista.

3. Kontaktiverkosto

Asuntosijoittaminen on erityisesti sellainen ala, jossa hyvät kontaktit ovat avainasemassa, tai oikeastaan edellytys todelliselle menestymiselle. Tällä hetkellä hyviä sijoituskohteita ei kovin usein päädy julkisille markkinoille vaan parhaat kaupat tehdään ”verhojen takana”. Kontaktoidu siis aktiivisesti toisten asuntosijoittajien, välittäjien, rahoittajien, rakentajien ja muiden alan osaajien kanssa.

Kokemusteni perusteella voin väittää, että kontaktit ovat tärkein asia, kun halutaan menestyä asuntosijoittamisessa. Ilman hyviä kontakteja hyvien kohteiden löytäminen julkisilta markkinoilta on todella haastavaa tämän hetken markkinatilanteessa. Kun kontaktiverkosto kasvaa, huomaat yhtäkkiä, että hyviä tilaisuuksia alkaa tippumaan nenän eteen kuin itsestään. (Jos hyvät sijoitusasunnot kiinnostavat, kannattaa liittyä asuntosijoittajien sisäpiiriin täältä)

Menestyvät asuntosijoittajat ovat useimmiten hyviä luomaan suhteita. Kannattaa olla joka tilanteessa rehellinen sekä reilu ja hoitaa asiat aina vähintään niin kuin on luvannut. Hyvän tyypin kanssa on aina mukava tehdä kauppaa, joten positiivinen ote ja reilu peli kannattaa, koska se saattaa poikia hyviä kauppoja tulevaisuudessa.

4. Hyvä rahoittaja

Kaikilla menestyneillä asuntosijoittajille on takanaan hyvä rahoittaja, koska rahoittaja on asuntosijoittajan tärkein yhteistyökumppani. Asuntovarallisuutta ei ole mahdollista kasvattaa nopeasti ilman pankkirahoitusta, joten on tärkeää luoda hyvä pankkisuhde, joka tuntuu yhteistyöltä ja molemmin päin avoimelta ja reilulta. Hyvä rahoittaja on sellainen, joka ymmärtää asuntosijoittamisen päälle ja tietää mikä on pelin henki. On hankala keskustella esimerkiksi suurempien asuntosijoituskokonaisuuksien rahoittamisesta, jos rahoittaja ei ”puhu samaa kieltä”. Rahoittajan kanssa on hyvä keskustella ja kertoa omat toiveet avoimesti sekä kuunnella myös rahoittajan intressejä.

Asuntosijoittajan kannalta parasta rahoittajaa ei välttämättä aina mitata pelkästään lainan koron perusteella vaan muutkin asiat ratkaisevat. Asuntosijoittamisessa tulee joskus vastaan tilanteita, että päätös tarvitaan nopeasti, joten on tärkeää, että pankkikontakti on sellainen henkilö, jolle pystyy soittamaan ja jolla on valtuudet tehdä päätöksiä itse tai pystyy saamaan rahoituspäätöksen mahdollisimman nopeasti. Rahoittajan kanssa on hyvä myös käydä rahoitusneuvottelut etukäteen, jolloin hyvän tilaisuuden osuessa kohdalle, pystyy reagoimaan nopeasti eikä tarvitse käydä perinteistä lainanhakuprosessia läpi.

5. Riskienhallinta

Asuntosijoittamiseen liittyy tottakai riskejä ja ne täytyy ehdottomasti huomioida. Loppujen lopuksi kuitenkin asuntosijoittamisessa suurin riski on itse sijoittajassa, ei sijoituksessa. Avataanpas tätä hieman esimerkin avulla.

Oletetaan, että meillä kaksi sijoittajaa, jotka ovat päättäneet ostaa sijoitusasunnon Jyväskylästä, joka on kaikin puolin hyvä ja turvallinen kaupunki ostaa sijoitusasunto. Sijoittaja A ostaa peruskuntoisen pienen asunnon keskustan tuntumasta hyvin hoidetusta talosta järkevällä pankkilainalla. Sijoittaja A teettää asuntoon järkevän pintaremontin ja vuokraa asunnon tunnolliselle opiskelijanuorelle. Sijoittaja B sen sijaan päätyy ostamaan vääränkokoisen asunnon huonolta alueelta, huonosta talosta ja väärään hintaan. Hän teettää asuntoon ylikalliin remontin ja vuokraa sen väärille tyypeille samalla ylivivuttaen itsensä pankkirahoituksella. Tässä huomataan, että holtiton sijoittaja pystyy tussaroimaan pelin väärillä ratkaisuilla eikä vika ollut kaupungissa eikä asuntosijoittamisessa vaan sijoittajassa itsessään.

Menestyvät asuntosijoittajat osaavat elää riskien kanssa ottaen vain järkeviä ja laskelmoituja riskejä. Asuntosijoittamisen riskejä pystyy hallitsemaan, kuten edellä olevasta esimerkistä havaitsimme. Asuntosijoittajan täytyy siis aina turvata oma selusta. Tämä tarkoittaa esimerkiksi huolellista tutustumista sijoituskohteeseen ennen sijoituspäätöstä. Tärkeää on tutkia perusteellisesti kaupungin ja alueen tilanne ja kehityssuunta sekä taloyhtiön tila ja tottakai myös huoneiston kunto.

Ennen sijoitusta on myös syytä miettiä, että mikä on sijoituksen tarkoitus ja suunnitelma. Onko asunto tarkoitus pitää salkussa pitkään vai ehkä myydä jo lähivuosina pois? Mitä, jos jokin asia meneekin reisille, mitä sitten teen? Fiksulla asuntosijoittajalla on myös aina pahan päivän varalla riittävä turvapuskuri.

Asuntosijoittajan ei esimerkiksi kannata ostaa liian useita asuntoja salkkuunsa, jotka eivät jätä kassavirtaa, koska tällöin muutaman asunnon jäädessä tyhjilleen, taloyhtiön remonttien tai korkojen nousun seurauksena oma talous on vaarassa kaatua, ellei ole varannut riittävää käteispuskuria. Toki tilanne on hieman erilainen eikä jokaisen asunnon välttämättä tarvitse tuottaa positiivista kassavirtaa, jos sijoittajalla on esimerkiksi työstä tai yritystoiminnasta tulevaa voimakasta tulovirtaa.

6. Menestyjän ajatusmaailma

Vaikka kaikki ylläolevat viisi tekijää olisivat kunnossa, mutta menestyjän ajatusmaailma puuttuu, ei todellista menestystä asuntosijoittajana voi odottaa. Menestyvillä asuntosijoittajilla on oikeanlainen asenne ja tekemisen meininki koko ajan mukana matkalla kohti tavoitetta. Todelliset menestyjät ovat päättäväisiä, sinnikkäitä sekä myös erittäin kilpailuhenkisiä ja menestyshaluisia. Menestyvän ihmisen tuntomerkki on myös se, että henkilö puhuu mielellään kiinnostuksen aiheestaan myös vapaa-ajallaan.

Voisi melkein sanoa näin, että oikeanlaista menestyjän asennetta joko on tai sitä ei ole. Kaikki meistä varmasti haaveilevat ja jokainen osaa asettaa tavoitteita. Erottava tekijä kuitenkin on se, että toiset aloittavat toimenpiteet saman tien. He ottavat selvää asioista ja lähtevät toimimaan heti, kun taas toisilla homma jää haaveilun tasolle. Menestyminen asuntosijoittajana (tai millä tahansa muulla elämän osa-alueella) vaatii intohimoa ja nälkää. On oikeasti tehtävä asioita ja laitettava itsensä likoon. Odottamalla asiat eivät tapahdu. Toisilla kova intohimo ja tahto ajavat tekemään menestyksen eteen vaadittavia toimenpiteitä, kun taas toisille kaikki asiat tuntuvat uhrauksilta. Kun ihminen oikein kovasti haluaa saavuttaa jotain, jokaiseen matkan varrella vastaan tulleeseen ongelmaan löytyy keinot ja ratkaisut, kunhan vain on riittävästi halua ja uskoa.

Menestyviä asuntosijoittajia yhdistää myös kyky käsitellä riskejä. Asuntosijoittamisessa riskin ottamisella tarkoitetaan esimerkiksi suuren velkavivun käyttöä. Jotkut kammoksuvat lainaa, mutta asuntosijoittajalle toisten raha eli pankkilaina on se tärkein vipuvoima. Menestyvät asuntosijoittajat eivät kuitenkaan tunne itse ottavansa kovinkaan suuria riskejä, vaikka sivusta seuraavan mielestä riskit näyttäisivät valtavilta. Tämä johtuu siitä, että menestyjillä on tavoite ja suunnitelma selkeänä mielessä ja he tietävät tasan tarkkaan mitä ovat tekemässä. Menestyjät osaavat suhtautua riskeihin loogisesti eivätkä he anna pelon lamaannuttaa. Tosiasia kuitenkin on, että kukaan elämässään todellista menestystä saavuttanut ei olisi päässyt siihen pisteeseen ilman riskinottoja.

Seuraavaksi voisi olla hyvä tutustua vaikka asuntosijoittajan kymmeneen käskyynasuntosijoittajan parhaisiin säästövinkkeihin tai vaikka suoraan asuntosijoitusstrategioihin.

Usein kysytyt kysymykset

Hyvä asuntosijoittajan tavoite on tehty kirjallisena ja se on selkeästi mitattava.

Hyvään suunnitelmaan on kirjattu esimerkiksi sinun asuntosijoittamisen strategia, millaisia asuntoja ostat, mistä ostat ja millaisia ovat ostokriteerisi.

Hyvän verkoston saa ympärilleen osallistumalla tapahtumiin ja juttelemalla ihmisille. Lisäksi kannattaa olla rehellinen ja reilu sekä hoitaa asiat kuten lupaa. 

Haluatko lisäpotkua asuntosijoittamiseen?

Jaa artikkeli eteenpäin

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Tulosta

Pekka Väänänen / Asuntosalkunrakentaja

Loimme Asuntosalkunrakentaja.fi sivuston, koska haluamme tuottaa lisäarvoa asuntosijoittamisesta kiinnostuneille. Aloitimme sisarusteni kanssa vuonna 2012 yhdestä asunnosta, nyt hankimme kokonaisia kerrostaloja. Pystymme tarjoamaan ostettavaksi tukkuhintaisia asuntoja, koska jaamme määräalennushyödyn asiakkaidemme kanssa. Lisäksi tarjoamme asuntosijoittajien käyttöön ilmaista materiaalia. Mukavaa matkaa asuntosijoittamisen parissa!