Haluatko ”asuntomoguliksi”? Laita nämä neljä osa-aluetta kuntoon

Tämä kirjoitus on tarkoitettu sinulle, joka todella haluat kasvaa menestyksekkääksi asuntosijoittajaksi eli siis asunto- tai ehkä jopa kiinteistömoguliksi. Kirjoituksesta saa toivon mukaan vinkkejä muutkin, mutta lähtökohtana oli kasata parhaat mahdolliset vinkit asuntosijoitustoiminnan kasvattamiseen kunnianhimoiselle alkutaipaleella olevalle asuntosijoittajalle.

On täysin selvää, että lähes kuka tahansa voi lähtötasosta riippumatta luoda mittavan varallisuuden muutamassa vuodessa. Vielä selvempää on, että suurin osa keksii tekosyitä miksi tämä ei voisi olla mahdollista. Entä jos sinua uhattaisiin aseella, luulisitko onnistuvasi silloin rakentamaan viidessä vuodessa esimerkiksi muutaman sadan tuhannen euron omaisuuden? Kyllä, koska tekosyyt jäisivät pois.

Esimerkkinä voidaan käyttää omaa tarinaamme. Aloitimme asuntosijoitustoiminnan lähes nollasta vuonna 2012 ja erilaisten vaiheiden kautta pääsin itse reilut neljä vuotta myöhemmin hyppäämään täysipäiväiseksi asuntosijoitusyrittäjäksi. Loikka pois oravanpyörästä tapahtui ehkä 2-4 kertaa nopeammin mitä olisimme osanneet ajatella. Nyt vuonna 2023 jokainen meistä perustajaosakkaista työskentelee yrityksessämme täysipäiväisesti ja lisäksi kaksi muuta työntekijäosakasta.

Tapa onnistua ja luoda varallisuutta voi olla mikä tahansa, esimerkiksi osakkeet tai kryptovaluutat. Meille sopivin ja mielenkiintoisin tapa on asuntosijoittaminen.

Sisällysluettelo

Menestyvän asuntosijoittajan neljä tärkeintä osa-aluetta

Seuraavaksi käymme läpi neljä keskeisintä asiaa, jotka ovat mielestämme siivittäneet meidät hyvään vauhtiin ja jotka koemme tärkeimmiksi asioiksi asuntosijoitustoiminnan vauhdittamiseksi.

1. Asenne

Menestymisessä on kyse asenteesta ja jos se on pielessä, ei onnistumiselle ole mahdollisuuksia. Jokainen menestyjä on joskus aloittanut alusta. Oikopolkua ei ole vaan täytyy olla nöyryyttä tehdä pieniä tekoja alussa, että voi myöhemmin tehdä suuria.

Esimerkiksi meillä meni yrityksemme alkuvaiheessa vuonna 2014 yhden pikkuasunnon remontointiin kolme kuukautta iltatöitä kaiken muun elämän ohessa ja lopputuloksena oli n. 4 000€ nettokate. Nykytilanteessa samaan ei enää tulisi ryhdyttyä, mutta se oli silloin yksi askel ja monessakin mielessä hyvä, että se tuli silloin tehtyä. Mutta eihän se helpolla tullut.

Yksi erottava tekijä on, että menestyjät tekevät asioita siinä missä toiset pohtivat, miettivät ja epäilevät ja lopulta ehkä jättävät jopa yrittämättä. Kun ryhdyt rohkeasti kokeilemaan asioita, opit paljon. Ehkä epäonnistut välillä, mutta sekään ei tapa. Lisäksi säästät paljon aikaa, kun et keskity jahkailemiseen. Jos esimerkiksi päätät tehdä asiat 2, 5 tai 10 kertaa paremmin ja nopeammin, olet viiden vuoden päästä oletettavasti 4, 10 tai 20 kertaa paremmassa tilanteessa.

Asuntosijoittamisesta saa parhaimmillaan passiivista tuloa, mutta isommassa mittakaavassa matkan varrelle sattuu kaikennäköistä ja hihat joutuu kyllä käärimään välillä lähes kainalokarvoihin asti. Mikäli helppous, huolettomuus ja tasaisen varma elämä on prioriteettilistasi kärjessä, ei tätä artikkelia välttämättä kannata jatkaa. Sen sijaan jos olet valmis haasteisiin ja kasvamaan katu-uskottavaksi asuntosijoittajaksi, jatka lukemista.

2. Osaaminen

Muistan lukeneeni jostain, että kuuntelemalla muistaa 10% kuulemastaan, lukemalla ehkä vähän enemmän, mutta loppujen lopuksi itse tekemällä oppii kaikkein parhaiten. Eli paras tapa kartuttaa osaamista on ottaa selvää jostain asiasta ja lähteä sitä aktiivisesti kokeilemaan ja viemään käytäntöön. Epäonnistumisia tulee, mitä sitten? Edison epäonnistui 10 000 kertaa hehkulampun kanssa, onneksi ei luovuttanut yhdeksän tuhannen kohdalla. Ja hyvä niin.

Tottakai, kun asuntosijoittamisessa puhutaan merkittävistä rahasummista, täytyy asioita ensin vähän opiskella eikä lähteä tyhmän rohkeasti matkaan riskeistä välittämättä. Loistava tapa vauhdittaa oppimista ja hieman oikaista, on ottaa oppia kokeneemmilta. Kaiva mielestäsi 5-10 pätevimmän tai sopivimman asuntosijoittajan nimet ja ota rohkeasti yhteyttä. Jos soittaminen tuntuu jännältä ja laittaa mahan löysälle, lähesty sähköpostilla ja pyydä, että voisitko kenties saada vinkkejä. Listaa sinulle polttavimmat asiat, joihin haluat kokeneemmilta näkemyksiä. Ihan varmasti tulet saamaan arvokkaita vinkkejä.

Osaamisen kartuttamiseksi on tärkeää myös jatkuvasti seurailla asuntomarkkinaa ja kohteita. Käy näytöillä, laskeskele, soita isännöitsijälle ja vertaile kohteita keskenään. Erinomaisen arvokasta on myös jos sinulla on ympärilläsi aiheesta yhtä kovasti kiinnostuneita henkilöitä, joiden kanssa voit sparrailla ja vaihtaa näkemyksiä. Tutustu erityisen hyvin tiettyihin alueisiin, jolloin saat hyvän käsityksen sinulle tärkeimpien alueiden markkinoista ja taloyhtiöistä. Tätä toistamalla opit haistamaan hyvät tilaisuudet ja kun aika on oikea ja sopiva kohde ilmaantuu, osaat iskeä kiinni.

Kaiken yllämainitun ohella ehkä keskeisintä on kuitenkin tankata oppia lukuisista laadukkaista blogeista, joita nykyään on tarjolla jo useita. Jokainen kirjoittaa hieman eri näkökulmasta, joten tasaisesti jokaista tankkaamalla saat huikean määrän tietoa sekä näkemyksiä ja ehkä löydät itsellesi parhaan asuntosijoitusstrategian.

Suositeltavia blogeja ja sivustoja osaamisen kehittämiseen:

Näiden sivustojen lisäksi asuntosijoittamisen perustaitojen opetteluun ehdoton kirja on Joonas Oravan ja Olli Turusen Osta, vuokraa, vaurastu –kirja. Lukemisen arvoinen on myös Petri Roinisen tuore kirja Asunto – elämäsi tärkein sijoitus.

Meidän Näin sijoitat menestyksekkäästi asuntoihin -E-kirjan voit ladata liittymällä sisäpiiriin.

3. Kontaktit

Asuntosijoittamisessa on hyvin hankala päästä vauhdikkaaseen nousukiitoon ilman kontaktiverkostoja. Olemme huomanneet, että menestyvät asuntosijoittajat tai esimerkiksi yrittäjät ovat erityisen hyviä luomaan suhteita. Asuntosijoittamisessa tämä korostuu, koska esimerkiksi hyvät ostokohteet löytyvät yleensä kontaktien kautta. Myös asuntojen ostajat, remontoijat, välittäjät ja rahoittajat ovat ensiarvoisen tärkeitä kontakteja.

Hyviä asuntodiilejä kuten hyviä kontaktejaan ei tuoda nenään eteen vaan niitä täytyy itse hankkia. Paras tapa hankkia kontakteja on olla aktiivinen moneen suuntaan. Googleta, lähesty sähköpostilla, soita ja tapaa. Juttele asiasta avoimesti, kontakteja saattaa löytyä yllättäen. Käy näytöillä sekä osallistu aiheeseen liittyviin tapahtumiin. Perusta vaikka blogi, podcast tai palvelu ja tuo itseäsi rohkeasti esille.

Pyri aina olemaan reilu ja rehellinen sekä tuottamaan vastapuolelle jotain arvoa. Vetovoiman laki toimii tässäkin eli kun olet arvokas kumppani muille, saat vastavuoroisesti hyvää takaisin.

4. Raha

Asuntosijoittaminen ei oikein onnistu ilman rahaa. Toki pienellä alkupääomalla on mahdollista päästä vauhtiin, kuten mekin alkutaipaleella, mutta pitkässä juoksussa sijoittettava pääoma pitää saada kasvamaan.

Resursseja, jotka auttavat vauhtiin pääsemisessä:

  • Alkupääoma ja vakuudet
  • Kumppanit
  • Pankkirahoitus
  • Tulovirrat
  • Lisätulojen hankkiminen

Asuntosijoittamisen aloittaminen perinteisesti vaatii vähintään sellaisen 10.000-20.000€ alkupääoman. Homma helpottuu jos sinulla tuollainen summa tilillä jo sattuu laiskottelemaan. Mikäli alkupääomaa ei löydy, mahdollisesti jokin vapaana oleva vakuus vaikkapa omasta asunnosta, kesämökistä tai metsätilasta voi ratkaista asian.

Jos omasta takaa ei riittävää alkupääomaa löydy, taistelukirvestä ei vielä tarvitse haudata. Jos sinulla on kyky kaivella loistavia diilejä, mutta ei rahaa ja jollain toisella olisi rahaa, mutta ei osaamista niin 1+1 on useimmiten ainakin kolme. Meillä on sellainen sanonta, että ”kyllä hyvä diili aina rahan löytää”.

Tottakai jokainen menestyvä asuntosijoittaja tarvitsee hyvän pankkikontaktin rahoittamaan asuntosijoitustoimintaa. Mielestämme tärkein asia hyvässä pankkirahoittajassa on se, että rahoittajakumppani ymmärtää asuntosijoitustoimintaasi. Rahan hinta on toki myös tärkeää, mutta yhteinen ymmärrys sekä asioiden toimivuus nousevat koko ajan tärkeämmiksi asioiksi, kun asuntosijoitustoiminta kasvaa. Hanki siis hyvä pankkirahoittaja.

Alkupääomalla ja pankkirahoituksella pääsee kyllä alkuun, mutta se ei vielä takaa voimakasta etenemistä. Matka asuntomoguliksi on huomattavasti nopeampaa jos pystyt hankkimaan kerta- tai pysyväisluonteisia tulovirtoja vauhdittamaan etenemistä.

Sanotaan, että miljonääreillä on keskimäärin seitsemän eri tulovirtaa. Jos palkka- tai yritystulosta ei kerry valtavaa kuukausittaista ylijäämää, tee toimenpiteitä, että ne kasvavat tai mieti keinoja hankkia uusia tulovirtoja. Itse suosin passiivisten tulovirtojen hankkimista, joille tavanomaista on, että ensin työtä ja tulokset tulevat myöhemmin, mutta ovat pysyviä.

Yksinkertaisin keino lisätulojen hankkimiseen on ottaa kynä ja paperi ja kirjoittaa ilman mitään rajoitteita 50 ensimmäisenä mieleen tulevaa ideaa. Pallottele näitä ideoita ja jätä jäljelle kaksi parasta. Valitse lopulta toinen ja keskity seuraavat viikot ja kuukaudet pelkästään tämän asian eteenpäin viemiseen. Jos idea ei saa tuulta alleen muutamissa kuukausissa, unohda se ja siirry seuraavaan.

Kun sinulla on asenne, osaamista, kontakteja ja rahoituspuoli kunnossa, edellytykset asuntosijoittamisessa menestymiselle kasassa. Kun toistat tätä kaavaa ja kehität näitä neljää osa-aluetta jatkuvasti niin viiden vuoden päästä olet aivan varmasti jo melkoinen asuntomoguli!

Asuntomoguliksi tuplanopeudella - bonusvinkit!

Edellä mainittujen osa-alueiden kehittäminen edesauttaa asuntosijoittajana kasvamista, mutta mikäli haluat nopeasti, esim. muutamassa vuodessa rakentaa merkittävän asuntosalkun, ei tasaisen hidas osta ja pidä -kohteiden hankkiminen riitä.

Asuntosijoitustoiminnan kasvun vauhdittamiseen on useita keinoja, ensimmäinen on nopea osto ja myynti. Jos pystyt saamaan vaikkapa 1-2 vuoden vuokratulot käteen kuukaudessa myymällä asunnon nopeasti eteenpäin, tee se ja siirry seuraavaan kohteeseen. Tämä vaatii sen, että kehityt ja verkostoidut niin, että sinulla on mahdollisuus ostaa kohteita edullisesti sekä myydä niitä nopeasti voitolla eteenpäin.

Edullisen ostohinnan tai asunnon pintaremontin kautta syntyvän arvonnousun hyödyntämiseen ainut keino ei välttämättä ole asunnon myynti vaan arvonnousun voi myös ”kotiuttaa” verovapaasti uudelleenrahoittamalla. Jos suhteet pankkiin on kunnossa ja pankkikontakti ymmärtää aiheen päälle, voi arvonnousun kautta kohonnutta asunnon vakuusarvoa hyödyntää nopeasti seuraavien kohteiden ostoissa.

Taitavat asuntosijoittajat osaavat myös fiksusti hyödyntää muiden resursseja nopeuttaakseen etenemistä. Hyvä esimerkki muiden osaamisen ja pääoman hyödyntämisestä tuli esille Ostanasuntoja.comin Podcastissa, jossa Hannu Airila oli Harri Hurun haastateltavana.

Yksi vaihtoehto myös on kehittää jokin erityisosaaminen tai -resurssi, joka vauhdittaa matkantekoa. Esimerkiksi taitavana remontoijana voit luoda arvoa remontoimalla asuntoja itse. Se voi myös olla vaikkapa palvelu muille asuntosijoittajille, asunnon ostajille tai myyjille.

Meidän matkaamme vauhdittanut erityisresurssi on tämän sivuston kautta kertyneet kontaktit sekä asuntosijoittajaverkosto, joka on tuonut mahdollisuuksia asuntojen ostamiseen sekä nopeaan myymiseen. Sinulla se voi olla jokin muu. Tarvetta lisäarvoa tuottaville palveluille tälläkin alalla tulee aina olemaan.

Kiitos, kun luit tämän kirjoituksen. Mikäli ajatuksista oli sinulle hyötyä, laita ihmeessä sana kiertämään.

Usein kysytyt kysymykset

Asuntosijoittajana voit kehittyä muokkaamalla asennettasi, kehittämällä osaamistasi, hankkimalla kontakteja ja kasvattamalla pääomasi määrää. Asenteen ja osaamisen kautta uskallat ottaa vastaan isompia haasteita ja kontaktit sekä pääoman määrä mahdollistavat parempia diilejä.

Asuntosijoitustoimintaa voi vauhdittaa nopealla ostamisella ja myymiselle. Osta ja pidä-kohteet ovat tasiasen hidasta tuloa, mutta nopeilla osta ja myy-kohteilla voit saada jopa 1-2 vuoden vuokratulot käteen kuukaudessa ja siirtyä seuraavaan kohteeseen.

Ammattimainen asuntosijoittaminen on päämäärä, joka toteutuu erilaisten vuokrauksen, remonttien ja ostamisen prosessien parantamisella, dokumentoinnilla ja kehittämisellä. Yleensä näissä prosesseissa hyödynnetään exceleitä, lomakkeita ja teknologiaa sekä tehtävien ulkoistamista.

Vauhtia asuntosijoittamiseen:

Jaa artikkeli eteenpäin

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Tulosta

Pekka Väänänen / Asuntosalkunrakentaja

Loimme Asuntosalkunrakentaja.fi sivuston, koska haluamme tuottaa lisäarvoa asuntosijoittamisesta kiinnostuneille. Aloitimme sisarusteni kanssa vuonna 2012 yhdestä asunnosta, nyt hankimme kokonaisia kerrostaloja. Pystymme tarjoamaan ostettavaksi tukkuhintaisia asuntoja, koska jaamme määräalennushyödyn asiakkaidemme kanssa. Lisäksi tarjoamme asuntosijoittajien käyttöön ilmaista materiaalia. Mukavaa matkaa asuntosijoittamisen parissa!