kuva vuokrattavasta sijoitusasunnot

Sijoitusasuntojen vuokraus vai vuokrakoteihin sijoittaminen?

Sijoitusasunnon vuokraus on asuntosijoittamisen keskeinen osatekijä ja kokonaistuottoon oleellisesti vaikuttava palanen, joten sen tärkeyttä on parempi korostaa kuin vähätellä. Jokaisen vuokranantajan tulisikin hallita sijoitusasunnon vuokraus hyvin. Tästä syystä halusimme julkaista aiheesta vieraskynäartikkelin, jonka kirjoittamisesta vastaa juuri oikea henkilö. Ostanasuntoja.com blogia ylläpitävällä asuntosijoittaja Harri Hurulla on sijoitusasuntojen vuokraamisesta paljon kokemusta ja mielenkiintoisia näkemyksiä. Harri hallinnoi kymmeniä sijoitusasuntoja, on tehnyt 3-numeroisen määrän vuokrasopimuksia ja rakentanut teknologiaa ja kumppaneita hyödyntävän toimintamallin, jolla hän voi hallinnoida asuntojaan paikasta riippumatta. Hän panostaa vuokraustoiminnassaan ennen kaikkea asukaskokemukseen. Ole hyvä Harri.

 Harri Huru, vieraskynäartikkelin kirjoittaja

Kiitos Pekka. Kirjoituksen otsikko oli alunperin “Sijoitusasunnon vuokraus” mutta Pekan kirjoituspyyntö vihjeineen sai minut miettimään, mihin oikein sijoitan ja mistä se tuotto lopulta oikein tulee. Vähän kuin “kumpi oli ensin muna vai kana” -pohdintaa. Otsikon tarkoitusta voi konkretisoida, kun miettii ostavansa tyhjänä olevaa asuntoa sijoitustarkoitukseen, johon kaupanteon jälkeen haetaan vuokralainen. Vuokralainen pyritään valitsemaan siten, että hän maksaa vuokrat sovitusti ja palauttaa sijoitusasunnon hallinnan hyvässä kunnossa siivottuna, kun vuokrasopimus päättyy. Sitten haetaan asuntoon uusi vuokralainen. Tämä kuvaus edustaa sijoitusasunnon vuokrausta.

Sisällysluettelo

Vuokrakoteihin sijoittaminen

Jos sen sijaan ostaa asunnon tai kokonaisen kerrostalon vuokralaisineen joltain toiselta sijoittajalta, tekee sijoituksen asukkaan kotiin, joka sattuu olemaan vuokrakoti. Ajattelua auttaa, jos kuvittelee, että myyjä myy omaa kotiaan ja haluaisi jatkaa siinä vuokralaisena. Keskustelu myyjän kanssa on hyvin erilainen, kun puhutaan sijoituksen tekemisestä hänen kotiinsa. Jos myyjä on vaikkapa 60-vuotias yksinäinen ihminen, joka haluaisi jatkaa asunnossa asumista niin pitkään kuin mahdollista, hän kyselee ja kuuntelee tarkkaan, voiko sijoittajaan luottaa. Myyjälle on tärkeää, että hän voi nukkua kodissaan yönsä rauhassa pelkäämättä, että ostaja irtisanoo vuokrasopimuksen vuoden päästä ja myy hänen kotinsa eniten tarjoavalle.

Jos kylpyhuoneesta löytyy kosteutta viemärin ympäriltä tai keittiön lavuaari on vuotanut tuhoten allaskalusteen ja vettä on päässyt lattiarakenteisiin, myyjä tietää, ettei hän itse osaa tai kenties pysty hoitamaan asioita 5 vuoden päästä. Myyjä pohtii, olisiko tässä sijoittaja, joka hoitaa ne kuntoon hänen puolestaan siten, että homevauriot eivät vie hänen terveyttään. Tällaisten ajatusleikkien pohjalta minulle on kirkastunut, että sijoitan konseptiin, jossa tarjoan hyväkuntoisia vuokrakoteja turvallisella asukaskokemuksella, joka toteutuessaan tuo tavoitellun tuoton.

Sijoitan konseptiin, jossa tarjoan hyväkuntoisia vuokrakoteja turvallisella asukaskokemuksella, joka toteutuessaan tuo tavoitellun tuoton.

Vuokralainen on asiakas ja asiakas on kaikista tärkein

Kun vuokra-asuntojen kysyntä on tarjontaa suurempi, huonompikin vuokranantaja löytää asuntoonsa vuokralaisen. Kun tasapaino lähestyy tai kääntyy, monen tällaisen vuokranantajan keinoiksi jää tinkiminen vuokratasosta tai vuokralaisvalintakriteereistä. Tästä voi pahimmillaan seurata ikävä kannattavuuskierre.

Hyvät vuokralaiset, asiakkaat, ovat ehdoton edellytys vuokrakoteihin sijoittamisen kannattavuudelle pitkällä aikajänteellä. Kun vuokrakodissa asuminen aletaan nähdä yhä tasavertaisempana vaihtoehtona omistusasumiselle, omistusasunnon ostajaryhmästä tulee uusia asiakkaita, jotka haluavat laadukasta ja turvallista asukaskokemusta vuokrakodissa.

Vuokralaisen vaihtumisella on sijoitustoiminnan kannattavuutta heikentäviä vaikutuksia

Vuokranantajasta johtuvat vuokrasopimusten irtisanomiset ovat sellaisia, joihin sijoittaja voi itse omilla toimillaan vaikuttaa ja siten parantaa kannattavuuttaan. Siksi keskityn ensisijaisesti pitämään vuokralaiset mahdollisimman pitkään ja vuokralaisen irtisanottua vuokrasopimuksensa löytämään uuden vuokralaisen mahdollisimman nopeasti.

Palvelu täydentää hyvää asiakaskokemusta

Lehdessä oli juttu, jossa osana isompaa asuntokauppaa sijoittaja oli ostanut vanhuksille tarkoitettuja vuokrakoteja alle markkinahinnan. Hän oli myymässä asuntoja eteenpäin. Yhdessä asunnossa asuva rollaattorimummo ihmetteli tyttärensä kanssa järkyttyneenä, miten joku voi myydä hänen kotinsa tuosta vaan ja miten hänelle käy viimeisinä elinvuosinaan. Sijoittaja lohdutti mummoa, että hän vain hoitaa varallisuuttaan ja asunto kyllä pysyy jatkossakin vanhojen ihmisten asuntona. Mummo jäi toivomaan, että asunnon ostaisi toinen sijoittaja, joka antaisi hänen jatkaa siinä vuokralaisena, jotta hän voisi sitten rauhassa pelätä, koska tämä uusi sijoittaja “hoitaa varallisuuttaan”.

Yksi omistusasunnon hyvistä puolista on turva siitä, että asuntoa, omaa kotia, ei myydä alta ilman asukkaan tahtoa. Vuokranantajana pyrin tarjoamaan tämän saman turvallisen kokemuksen koko vuokrasuhteen elinkaaren aikana:

Näitä asioita toistamalla voi kerätä tyytyväisen asiakaskunnan, joka tarvittaessa vahvistaa uudelle epäröivälle asiakkaalle, että nettisivuilla kerrotut lupaukset myös toteutuvat käytännössä.

Mitä useampia asuntoja omistaa sitä enemmän on riippuvainen yhteistyökumppanien toiminnasta. Ideaalitilanteessa yhteistyökumppaneiden pitäisi jakaa sama visio asukaskokemuksen tärkeydestä ja toimia samojen periaatteiden mukaisesti.

Kaikista vuokralaiskandidaateista ei ole asiakkaaksi ja kaikki asiakkaat eivät ole hyviä vuokralaisia

Valtaosa vuokralaisiin liittyvistä potentiaalisista ongelmista eliminoituu käymällä vuokrasopimuksen tekemisen yhteydessä käytävällä keskustelulla ja systemaattisella vuokralaisen tilanteeseen sovitetulla yhteydenpidolla. Itse asiassa moni niistä ei edes ole ongelma vaan vuokralaisen muuttuneesta elämäntilanteesta tai tietämättömyydestä johtuvia asioita, jotka vain selvitetään.

Mitä pidempään toimii vuokranantajana ja mitä useampaa asuntoa vuokraa sitä todennäköisemmin ongelmavuokralainen osuu joskus kohdalle. Paras tapa hoitaa ongelmavuokralaisia on niiden välttäminen. Tähän keinona on vuokralaisen valintaprosessin jatkuva parantaminen. Valintaprosessin tarkoituksena on mahdollisimman kattavasti selvittää vuokralaisen kyky maksaa vuokraa sekä halu ja taidot pitää asunnosta hyvää huolta. Joskus tulee vastaan tilanteita, jolloin hyvää vuokralaiskandidaattia ei ole välittömästi tarjolla. Valintakriteereistä tinkimisen sijaan kannattaa pitää asunto tyhjänä hyvän vuokralaisen löytymiseen asti. Mikäli ongelmavuokralainen onnistuu pääsemään valintaprosessin läpi, kannattaa prosessiaan päivittää kokemusten pohjalta, jotta sama ei tapahtuisi uudestaan.

Vinkit onnistuneeseen asuntojen vuokraamiseen

Sijoittaminen vuokrakoteihin ei saisi olla “harrastustoimintaa” vaan heti ensimmäisestä asunnosta lähtien toimintaa tulisi pyrkiä harjoittamaan ammattimaisesti ja pitkäjänteisesti.

Yhteenvetona omat “top 7” -vinkkiäni, miten onnistua asuntojen vuokraamisessa:

“Osta ja pidä” -asuntosijoittamiseen liittyy sekä sijoittamisen että vuokraustoiminnan harjoittamisen elementit. Uskon vakaasti, että panostamalla asukaskokemuksen kehittämiseen, sijoituksen tuotto maksimoituu pitkällä aikajänteellä.

13.2.2018 / sivua ja linkkejä päivitetty 6.10.2021, teksti alkuperäinen.

Harri Huru / Asuntosijoittaja ja Ostanasuntoja.com sivuston perustaja

Usein kysytyt kysymykset

Vuokra-asunnosta tulee vuokralaisen koti, jossa hän viettää suuren osan ajastaan. On hyvä pohtia etukäteen asunnon viihtyvyyttä, remontin tarvetta ja mahdollista remonttibudjettia sekä alueen muiden vuokrakohteiden tasoa. Vuokralaisille on hyvä taata rauhallista asumista ilman pelkoa pois muuttamisesta vuokranantajan toimesta.

 

Aloita heti ammattimaisella ja pitkäjänteisellä otteella kehittämään vuokraustaitojasi. Markkinoi vuokrakotejasi, mieti valintakriteerisi, etsi ja kehitä hyvä vuokrasopimuspohja ja luovuta avaimet vasta vakuuden ja kotivakuutustodistuksen toimittamisen jälkeen. Mieti myös etukäteen, miten toimit sopimuksen purku- ja häätötilanteissa.

Paras tapa hoitaa ongelmavuokralaisia on välttää heitä. Tässä onnistut parantamalla jatkuvasti vuokralaisen valintaprosessia. Hyvässä valintaprosessissa tarkoituksena on selvittää vuokralaisen kyky maksaa vuokraa sekä halu ja taito pitää asunnosta hyvää huolta. 

 

Sijoitusasuntojen vuokrauksesta lisää

Lisäpotkua sijoitusasuntojen kanssa:

Jaa artikkeli eteenpäin

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Tulosta

Pekka Väänänen / Asuntosalkunrakentaja

Loimme Asuntosalkunrakentaja.fi sivuston, koska haluamme tuottaa lisäarvoa asuntosijoittamisesta kiinnostuneille. Aloitimme sisarusteni kanssa vuonna 2012 yhdestä asunnosta, nyt hankimme kokonaisia kerrostaloja. Pystymme tarjoamaan ostettavaksi tukkuhintaisia asuntoja, koska jaamme määräalennushyödyn asiakkaidemme kanssa. Lisäksi tarjoamme asuntosijoittajien käyttöön ilmaista materiaalia. Mukavaa matkaa asuntosijoittamisen parissa!

Miksi myymme sijoitusasuntoja alle markkinahinnan?

Lataa ilmainen e-kirja:
Näin sijoitat menestyksekkäästi asuntoihin

Hyödyllisiä lähteitä asuntosijoittamisen tueksi:

Muuttoliiketilastot – Tilastokeskus
Tutustu muuttoliikkeen ajankohtaisiin tilastotietoihin Suomessa.

MDI Väestöennuste
Väestönkehitystä koskevat ennusteet kunnittain ja alueittain. Tietoa tulevaisuuden väestörakenteista.

Korkojen kehitys ja Euribor-korot
Seuraa ajankohtaisia Euribor-korkojen kehityksiä ja niiden vaikutusta lainamarkkinoihin.

Rakentaminen ja asuminen – Tilastokeskus
Ajantasaiset tilastotiedot rakentamisesta ja asumisesta Suomessa.

Asuntojen hintatilastot – Tilastokeskus
Asuntojen hintakehityksen tilastot ja analyysit eri puolilla Suomea.

Seuraa Somessa

Aiemmat blogikirjoitukset

Lue lisää

Uusimmat blogit