Sijoitusasunto ilman omaa rahaa? Näin se on mahdollista!

Sinulla ei välttämättä vielä ole sijoitusasuntoa ja olet vasta tutustumassa asuntosijoittamiseen. Olet ehkä kuvitellut tai kuvittelet, ettei sijoitusasunnon osto ole sinulle mahdollista. Tai voi olla, että sinulla onkin jo sijoitusasunto tai jopa useampia ja tiedät, että kynnys asuntosijoittamisen aloittamiseen ei ole niin suuri kuin monet luulevat.

Sijoitusasunnon ostaminen ilman omaa rahaa on mahdollista. Silloin sinun tulee vain ajatella asioita hieman luovemmin. Eri tavalla paremmin. Lue tämä kirjoitus, niin ymmärrät enemmän.

 

Tässä kirjoituksessa mm.:

  • Mihin asuntosijoittajana menestyminen perustuu?
  • Miten sijoitusasunnon voi ostaa ilman suuria pääomia?
  • Mitä kirjoja suosittelen aloittelevalle asuntosijoittajalle?

Sisällysluettelo

Sijoitusasunto on mahdollista ostaa jopa ilman omaa rahaa!

On hyvin tavanomaista, että ihmiset ajattelevat asuntosijoittamisen olevan heille mahdotonta. Yleisimpiä kommentteja on ”Ei minulla ole sellaisia rahoja” tai ”Siinä on aivan liian isot riskit”Kuitenkaan sijoitusasunnon ostoon ei useimmissa tapauksissa tarvita niin paljon rahaa kuin monet luulevat.

Heille taas, jotka pelkäävät riskejä turhankin paljon, saatan sanoa, että ”paljon suurempi riski on olla tekemättä mitään kuin sijoittaa asuntoihin”. Tokikaan asia ei ole aivan noin mustavalkoinen. Esimerkiksi iäkkään henkilön, jolle on kertynyt jo mukavasti varallisuutta, ei ole välttämättä viisasta enää lähteä asuntosijoittamiseen mukaan. Mutta taas jos kyse on nuoresta tai keski-iän kynnyksellä olevasta henkilöstä niin suurin riski on mielestäni olla tekemättä mitään oman taloudellisen tilanteen eteen.

Miten sijoitusasunto ostetaan ilman suuria pääomia?

Itse asiassa en itsekään uskonut vielä muutama vuosi sitten, että asuntosijoittaminen voisi olla minulle mahdollista. Syy oli se, etten ollut ottanut asiasta selvää. Jälkikäteen voi sanoa, että olisipa ollut hyvä jos joku olisi vinkannut tai kertonut asuntosijoittamisesta minulle jo aiemmin. Onneksi kuitenkin tutustuin aiheeseen.

Oma asuntosijoittaminen alkoi niin, että olin tutustunut aiheeseen hieman ja yhtäkkiä vain tajusin, että ”Hei, näinhän tämä voisikin olla mahdollista” ja niin ostimme ensimmäisen sijoitusasunnon parin kuukauden päästä tästä oivalluksesta. Haluankin oivalluttaa sinulle, että se sijoitusasunnon osto ei välttämättä ole niin kaukainen asia kuin ehkä saatat kuvitella.

Sijoitusasunnon osto ei vaadi kymmenien tuhansien säästöjä

Kuvitellaan, että olet löytänyt kiinnostavan pienen asunnon, joka olisi hyvä sijoitusasunto. Asunnon hinta on 60.000 euroa. Tarvitaan siis 60.000 euroa rahaa, mistäs ne löytyisi?

  • Pankki
  • Säästöt
  • Ystävät tai sukulaiset
  • Lisävakuudet

Ensimmäiseksi katseet on luonnollisesti käännettävä pankkiin. Pankki lainaa sinulle rahaa todennäköisesti asunnon laskennallisen vakuusarvon verran. Vakuusarvo on yleensä 60-80% ostettavan sijoitusasunnon hinnasta riippuen pankista ja kohteesta. Oletetaan, että pankki antaisi tälle kohteelle 75% vakuusarvon, jolloin kohteen vakuusarvo on 60.000€ X 0,75 = 45.000€.

Pankki siis rahoittaa 75% sijoitusasunnon hankintahinnasta eli 45.000€. Tämän jälkeen pitää löytyä omarahoitusosuus asunnon loppukauppahinnalle. Mikäli tililtä löytyy puuttuva 15.000€ + 1.200€ varainsiirtoveroon, homma on selvä. Jos taas omarahoitusosuutta ei tililtä löydy, ei peli ole menetetty.

Kun itse ostin ensimmäisen sijoitusasunnon, minulla ei ollut käytännössä euroakaan säästöjä. Sijoitusasunto ostettiin yhdessä sisarusteni kanssa kolmeen pekkaan. Sinullakin saattaa olla ystäviä tai sukulaisia, jotka ovat kiinnostuneita vaurastumisesta. Kerro heille suunnitelmistasi ja kysy kiinnostusta lähteä jakamaan sijoitusta, jolloin vaadittava alkupääoma per henkilö on pienempi. Tällöin myös riski jakaantuu. Oletetaan, että saat kaksi ystävääsi mukaan, jolloin tarvitaan omaa rahaa vain 16.200€/3 = 5.400€.

 

Ymmärrän, miten tuottoisaa asuntosijoittaminen voi olla ja haluaisin kovasti ostaa sijoitusasunnon, mutta minulla ei ole yhtään säästöjä, mitä on tehtävissä?

 

Saattaa olla, että olet jo maksanut omistusasuntosi lainaa pois muutaman vuoden. Et ole ehkä ajatellutkaan, mutta sinulla voi tässä tapauksessa olla omistusasunnosta vapaata vakuutta, jota voisit käyttää sijoitusasunnon ostoon.

Voisitko saada vapaata vakuutta käyttöön muualta?

Oletetaan, että olet ostanut muutama vuosi sitten asunnon 90.000 eurolla. Sinulla oli hieman säästöjä, joten tarvitsit lainaa 75.000 euroa. Olet toteuttanut asuntoon pintaremontin asumisaikanasi. Kiinteistönvälittäjän uuden arvion mukaan asunto on  100.000 euron arvoinen. Samalla laina on lyhentynyt 60.000 euroon. Pankki antaa asunnollesi 75% vakuusarvon, jolloin asunnon vakuusarvo on 75.000 euroa. Koska lainaa on jäljellä enää 60.000 euroa, jää vakuusarvosta vapaaksi 15.000 euroa. Tässä tapauksessa voit käyttää omaa asuntoasi sijoitusasuntolainan lisävakuutena, jolloin sijoitusasunto voi olla sinun ilman omaa pääomaa (tai pienemmällä kuin 30%:n omarahoitusosuudella).

Jos sinulla itselläsi ei ole omistusasuntoa, jossa on vakuutta vapaana niin voisiko jollain perheenjäsenelläsi olla? Onko vanhemmillasi tai sisaruksillasi velaton omakotitalo, kesämökki tai kenties palanen maata jossain? Kaikki edellä mainitut saattaisivat käydä sijoitusasuntolainasi lisävakuudeksi. Itse käytimme kerran kahden sijoitusasunnon ostoa varten otetussa lainassa lisävakuutena sisaruksen omakotitaloa. Näitä lisävakuuksia vain saattaa yllättäen löytyä oivalluksesta. Joskus voisi olla paikallaan maksaa esimerkiksi pieni palkkio lisävakuuden antajalle vakuuden antajan ottamaa riskiä vastaan.

Olen itse ollut ostamassa sijoitusasuntoja lähes täysin ilman omaa pääomaa tai hyvin pienellä alkupanostuksella lisävakuuksia vastaan. Monesti olemme saaneet vapautettua lisävakuudet pois lainasta hyvinkin nopeasti jopa muutamassa viikossa, jolloin ”vipuvoimien” käyttö on ollut erittäin tehokasta eikä takaajia ole tarvinnut velvoittaa takaamaan lainaa pitkäksi ajaksi. Kerron aiheesta tarkemmin ladattavassa e-kirjassa.

Menestys perustuu ajatuksiisi

Ihmismieli on siitä kummallinen, että se yrittää kertoa mikä on mahdollista ja mikä ei. Monet asiat, joiden luulet olevan mahdottomia, ovat todellisuudessa täysin saavutettavissa. Kysymys on vain omista mielen rajoitteista, joiden luulet olevan todellisia, mutta eivät sitä ole. Omat rajoitteet ja uskomukset ovat muodostuneet aikaisemmista kokemuksistasi.

Voit esimerkiksi kuvitella, ettet voi koskaan olla varakas, koska perheessäsi on ollut aina rahaongelmia. Tai saatat luulla, ettei sinusta voi tulla hoikkaa, koska suvussasi on keskivartalolihavuutta. Molemmissa tilanteissa on kyse siitä, että olet päästänyt ympärillä olevilta ihmisiltä päähäsi ”köyhiä ajatuksia” ja ”lihavia ajatuksia”, joista on muodostunut sinulle ”vääriä” uskomuksia. Kaikki ajatukset mitä päähäsi päästät vaikuttavat ajatteluusi ja uskomuksiisi. Eli kaikki se mitä luet, näet ja kuulet vaikuttaa sinuun. Iltapäivälehtien lööpit, uutiset, radio, työpaikan kahvipöytäkeskustelut ja tosi tv-ohjelmat, kuvittele tätä kaikkea informaatiota, onko se sellaista joista sinä haluat omat ajatuksesi rakentaa?

Valikoi itse oman mielesi ainekset menestykseen

Itse olen pyrkinyt tietoisesti säätelemään sitä, millaista informaatiota mieleeni päästän. Harvemmin luen iltapäivä- ja juorulehtiä, uutissivustoja tai jopa edes sanomalehteä. Luen sen sijaan aktiivisesti erilaisia kirjoja liittyen menestykseen, vaurastumiseen tai sijoittamiseen sekä kuuntelen em. aiheisiin liittyviä videoita ja musiikkia esimerkiksi lenkkeillessäni. Suosittelen tätä, koska näin saat tietoisesti ajettua mieleesi juuri sellaisia ajatuksia kuin haluat.

Toivottavasti sait tästä kirjoituksesta vinkkejä ja auttoi ymmärtämään, ettei asuntosijoittaminen olekaan vain harvojen huvia vaan mahdollista sinullekin. Huom! Täytyy muistaa, että suuri velkavivun käyttö lisää riskiä eikä suuren velkavivun käyttö sovi kaikille. Meillä ison velkavivun riskiä pienensi, että sijoitusta oli jakamassa useampi henkilö. Lue lisää asuntosijoittamisen riskeistä.

Suositukset aloitteleville asuntosijoittajille

Kerroin tämän kirjoituksen alussa kirjoista, joiden kautta tutustuin asuntosijoittamiseen. Suosittelen jokaiselle vaurastumisesta ja asuntosijoittamisesta kiinnostuneelle ensimmäiseksi kirjaksi Robert Kiyosakin Rikas Isä Köyhä Isä -kirjaa. Tämä kirja on kääntänyt sekä oman että miljoonien muiden ihmisten maailmakuvan omaan talouteen liittyen.

Toinen erittäin suositeltava kirja on Olli Turusen ja Joonas Oravan Osta, vuokraa, vaurastu. Kyseessä on kattava perusteos, joka kattaa asuntosijoittamisen ja sijoitusasunnon oston kaikki eri osa-alueet. Tätä kirjaa voi suositella jokaiselle asuntosijoittamista aloittelevalle sijoittajalle.

Usein kysytyt kysymykset

Sijoitusasunto rahoitetaan yleensä noin 30% omarahoitusosuudella ja noin 70% pankkilainalla. Muita vaihtoehtoja on ostaa asunto kokonaan omalla rahalla tai lainata rahaa muualta kuin pankista.

Asunnon omarahoituksen osuus on pankista riippuen yleensä 20-35% asunnon hinnasta. Loppuosalle pankki myöntää lainan asunnon vakuusarvoa vastaan.

Sijoitusasunnon voi ostaa ilman omaa rahaa, jos ostajalla on käytössä vakuuksia omista omistuksistaan tai muiden omistamista vakuusarvollisista kohteista. Näiden käytöstä voi sopia palkkion lisävakuuden antajalle.

Lisäpotkua asuntosijoittamiseen:

Jaa artikkeli eteenpäin

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Tulosta

Pekka Väänänen / Asuntosalkunrakentaja

Loimme Asuntosalkunrakentaja.fi sivuston, koska haluamme tuottaa lisäarvoa asuntosijoittamisesta kiinnostuneille. Aloitimme sisarusteni kanssa vuonna 2012 yhdestä asunnosta, nyt hankimme kokonaisia kerrostaloja. Pystymme tarjoamaan ostettavaksi tukkuhintaisia asuntoja, koska jaamme määräalennushyödyn asiakkaidemme kanssa. Lisäksi tarjoamme asuntosijoittajien käyttöön ilmaista materiaalia. Mukavaa matkaa asuntosijoittamisen parissa!