Vuokrasopimuksen irtisanominen & purkaminen

Asunnon vuokraaminen on yksi keskeinen vaihe vuokranantajana olemisessa, mutta kuten kaikki hyvä, myös vuokrasuhde päättyy aikanaan. Yleisimmin vuokrasuhde päättyy kun vuokralainen irtisanoo vuokrasopimuksen, mutta joskus vuokrasopimuksen irtisanominen tai jopa purkaminen tapahtuu vuokranantajan toimesta.

Tässä artikkelissa:

Sisällysluettelo

Lataa ilmaiset lomakkeet 👇

Saat samalla kaikki nämä:

Sisäpiiriläisenä saat ensimmäisten joukossa tiedon uusista blogikirjoituksistamme ja sijoitusasunnoista. Sisäpiiriin kuuluminen on täysin ilmaista ja poistuminen onnistuu parilla klikkauksella.

Vuokrasopimuksen irtisanominen vuokralaisen toimesta

Yleisimmin käytetty toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus päättyy pääsääntöisesti vuokralaisen irtisanomiseen. Vuokrasopimuksen irtisanominen tulee antaa tiedoksi todistettavasti eli se on tehtävä kirjallisesti. Siinä missä vuokranantajalla on oltava irtisanomisperuste, vuokralaisen ei sitä tarvitse vuokrasopimuksen irtisanomisen yhteydessä ilmoittaa.

Vuokralaisen puolelta tapahtuvan irtisanomisen lakisääteinen irtisanomisaika on aina yksi kuukausi.

Vuokrasopimuksen kestosta riippumatta irtisanomisajasta ei voi poiketa erillisellä ehdolla. Irtisanomisaika lasketaan sen kuukauden viimeisestä päivästä, jolloin irtisanomisilmoitus on todistetusti tehty. Eli esimerkiksi 1.5. tai 30.5. tehdyn irtisanomisen johdosta vuokrasopimus päättyy kesäkuun loppuun mennessä. Uudelleenvuokrausta ajatellen on vuokranantajan etu, että vuokralaisen puolelta tuleva irtisanominen tapahtuisi kalenterikuukauden alussa, jotta aika uuden vuokralaisen etsimiseen olisi mahdollisimman pitkä.

Vuokrasopimuksen irtisanomisajankohta ei määrity irtisanomisilmoituksen tekohetken vaan sen hetken mukaan, jolloin vuokranantaja on saanut irtisanomisilmoituksen tiedoksi. Jos esimerkiksi vuokralainen laittaa irtisanomisilmoituksen postiin 30.5. ja vuokranantaja saa kirjeen 2.6., lasketaan irtisanomisaika kesäkuun viimeisestä päivästä eli vuokrasopimus päättyy heinäkuun lopussa. Irtisanomisilmoituksen voi tehdä antamalla irtisanomislomakkeen kädestä käteen tai sähköisesti, esimerkiksi sähköpostitse. Vuokranantaja kuittaa irtisanomisilmoituksen allekirjoituksellaan tai vastaamalla sähköpostiviestiin, jolla irtisanomisilmoitus on tullut tiedoksi todistettavasti.

Vuokrasopimuksen irtisanominen vuokranantajan toimesta

Myös vuokranantajan puolelta tapahtuva irtisanominen on tehtävä kirjallisesti ja annettava todistetusti tiedoksi vuokralaiselle. Vuokranantajan täytyy kuitenkin ilmoittaa myös irtisanomisen peruste sekä kerrottava vuokrasopimuksen päättymisajankohta.

Samoin kuin vuokralaisen tekemässä irtisanomisilmoituksessa, myös vuokranantajan irtisanomishetki määräytyy sen hetken mukaan, jolloin vuokralainen saa irtisanomisen tiedoksi. Vuokranantajan puolelta tapahtuvan irtisanomisen lakisääteinen irtisanomisaika on kuusi kuukautta jos vuokrasuhde on kestänyt yli vuoden ja kolme kuukautta alle vuoden kestoisissa vuokrasuhteissa.

Vuokranantajan puolelta tulevassa irtisanomisessa tulee siis mainita irtisanomisperuste, jonka kuuluu olla hyvän tavan mukainen. Yleisiä hyvän tavan mukaisia irtisanomisperusteita ovat asunnon ottaminen vuokranantajan tai lähisukulaisen käyttöön, huoneiston isompi peruskorjaus tai huoneiston myyminen vuokranantajan taloudellisen tilanteen vuoksi. Usein vuokranantajan tekemä irtisanominen perustuu vuokralaisen sopimusrikkomukseen, joka voi olla esimerkiksi vuokran maksamatta jättäminen tai viivästyminen sekä muut lievät sopimusrikkomukset. Vakavammat sopimusrikkomukset oikeuttavat vuokrasopimuksen purkamiseen.

vuokrasopimuksen irtisanominen lomake

Määräaikaisen vuokrasopimuksen irtisanominen

Lähtökohtaisesti määräaikaista vuokrasopimusta ei voida purkaa kesken sopimuskauden kummankaan osapuolen osalta. Kuitenkin tietyissä tilanteissa sekä vuokralainen että vuokranantaja voivat olla oikeutettuja määräaikaisen vuokrasopimuksen irtisanomiseen. Vuokralaiselle voi tulla oikeus määräaikaisen vuokrasopimuksen purkuun vakavan sairauden tai vamman, muuttoa toiselle paikkakunnalle vaativan syyn (esim. opinnot, työ tai puolison työ) tai jonkin muun painavan asumiseen vaikuttavan syyn vuoksi.

Vuokranantajalla voi olla oikeus irtisanoa määräaikainen vuokrasopimus jonkin painavan odottamattoman syyn vuoksi, esimerkiksi jos vuokranantaja tai hänen perheenjäsen tarvitsee asuntoa omaan käyttöön.

Määräaikaisen vuokrasopimuksen irtisanomisen hyväksyvällä osapuolella on oikeus saada ennenaikaisesta irtisanomisesta kohtuullinen korvaus, joka kattaa esimerkiksi tyhjät kuukaudet ja/tai uudelleenvuokrauksen tai vuokralaisen puolelta muuttokustannukset.

Yhteenveto vuokrasopimuksen irtisanomisesta

Syvällisempää tietoa vuokrasopimukseen irtisanomiseen liittyvistä asioista löytyy Suomen Vuokranantajien sekä Laki24 -sivustoilta. Lisäksi pääset tutustumaan itse huoneenvuokralakiin Finlex.fi sivustolla. 

Vuokrasopimuksen purkaminen

Sekä määräaikaisen että toistaiseksi voimassaolevan vuokrasopimuksen voi purkaa riittävän vahvasta syystä. Vuokrasopimuksen purkamistilanteissa vuokrasopimus päättyy välittömästi, mutta vuokranantaja voi antaa vuokralaiselle muuttoaikaa kohtuullisen ajan.

Vuokrasopimuksen purkuun oikeuttavat syyt, kun vuokranantaja purkaa sopimuksen:

Vuokrasopimuksen purkuun oikeuttavat syyt, kun vuokralainen purkaa sopimuksen:

Vuokralaiselle on annettava purkamisesta kirjallinen varoitus ennen vuokrasopimuksen purkamista. Varoitus on annettava vuokralaiselle todistettavasti tiedoksi. Mikäli vuokralainen jatkaa varoituksesta huolimatta vuokrasopimuksen ehtojen rikkomista, vuokranantajalla on oikeus purkaa vuokrasopimus. Vuokrasopimuksen voi kuitenkin irtisanoa ilman ennakkovaroitusta jos kyseessä on vuokrien maksamatta jättäminen, vuokraoikeuden luvaton siirto tai hallinnan luovutus. Yleisesti vuokrarästejä pitää olla vähintään 2kk vuokran verran, että vuokrasopimuksen purkaminen tulee kyseeseen. Vuokranantajan kannattaa kuitenkin muistuttaa vuokrarästeistä vuokralaista heti, kun ensimmäiset rästit syntyvät.

Vuokrasopimuksen purkuilmoitus on tehtävä kirjallisesti ja annettava todistetusti tiedoksi. Vuokrasopimuksen purkuilmoituksesta on käytävä ilmi purkamisperuste sekä vuokrasuhteen päättymisajankohta. Mikäli vuokralainen ei reagoi purkuilmoitukseen vaan pitää huoneistoa hallinnassaan, ei vuokranantajalla kuitenkaan ole oikeutta tyhjentää asuntoa vaan vuokranantajan on haettava käräjäoikeudelta häätö. Perustuslaki turvatusta kotirauhasta on vuokralaisen puolella, joten vuokranantajan on toimittava ulosottokaaren säännösten mukaisesti.

Lisää tietoa vuokrasopimuksen purkamiseen ja häätöön liittyvistä asioista löytyy Suomen Vuokranantajien sekä Takuusäätiön sivuilta.

Lue myös aikaisempi artikkeli, jossa kerromme millainen on hyvä vuokrasopimuspohja tai katso millainen asunnon kauppakirja tulisi olla. Vuokrasopimuksen irtisanomislomake löytyy sivun yläosasta. 

Usein kysytyt kysymykset

Vuokralaisen tekemässä irtisanomisessa irtisanomisaika on 1kk sen kalenterikuukauden viimeisestä päivästä, kun irtisanominen on annettu vuokranantajalle tiedoksi.

Vuokranantajan tekemässä irtisanomisessa irtisanomisaika on 6kk yli vuoden kestäneissä ja 3kk alle vuoden kestäneissä vuokrasuhteissa.

Vuokranantaja voi purkaa vuokrasopimuksen jos vuokralainen varoituksista huolimatta ei maksa vuokraa, hoitaa huoneistoa huonosti, viettää häiritsevää elämää tai rikkoo muuten oleellisesti vuokraosopimuksen ehtoja. 

 

Yleensä 2-3 kuukauden maksamattomia vuokria voidaan pitää oleellisena vuokranmaksun laiminlyöntinä, jolloin vuokrasopimuksen voi purkaa.

Vuokrasopimuksen irtisanominen tulee tehdä kirjallisesti ja todistettavasti. Irtisanomisen voi tehdä lomakkeella tai sähköpostilla, kunhan vastapuoli saa irtisanomisen tiedoksi.

Periaatteessa kyllä. Irtisanomisajankohta määräytyy sen hetken mukaan jolloin toinen osapuoli kuittaa saaneensa tiedon vuokrasopimuksen irtisanomisesta. Eli pelkkä viestin lähettäminen ei riitä, vaan tulee saada vahvistus toiselta osapuolelta, että viesti on mennyt perille.  

Lisäpotkua asuntosijoittamiseen:

Jaa artikkeli eteenpäin

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Tulosta

Pekka Väänänen / Asuntosalkunrakentaja

Loimme Asuntosalkunrakentaja.fi sivuston, koska haluamme tuottaa lisäarvoa asuntosijoittamisesta kiinnostuneille. Aloitimme sisarusteni kanssa vuonna 2012 yhdestä asunnosta, nyt hankimme kokonaisia kerrostaloja. Pystymme tarjoamaan ostettavaksi tukkuhintaisia asuntoja, koska jaamme määräalennushyödyn asiakkaidemme kanssa. Lisäksi tarjoamme asuntosijoittajien käyttöön ilmaista materiaalia. Mukavaa matkaa asuntosijoittamisen parissa!