Passiivinen tulo – ansaitse rahaa 24/7 ilman aktiivista työntekoa!

Normaalin yksityisyrittäjän, kuten fysioterapeutin, parturin, hammaslääkärin tai autokorjaajan tulo on yleensä täysin riippuvainen omasta työpanoksesta. Jos pidät lomaa tai sairastut, näkyy se heti ansioissasi. Palkansaajalla taas riskinä ovat lomauttamiset ja irtisanomiset, jolloin tulo lakkaa heti, kun työt loppuvat.

Suosittelemme sinua tutustumaan aiheeseen ja hankkimaan itsellesi passiivisia tuloja eri lähteistä. Passiivisilla tuloilla tarkoitetaan tuloja, joita saat vaikka et itse työskentele aktiivisesti.

Passiivinen tulo ei aina tarkoita sitä, että keräät ison pääoman tekemään sinulle tuottoa. Sinullakin voi olla taitoja, jotka saat tuottamaan itsestään automaattista tuloa, vaikka olisit vielä nukkumassa tai lenkillä kauniissa säässä.

Sisällysluettelo

Passiivisen tulon malli - ensin työ, sitten tulot

Passiivinen tulo on sitä, kun rahaa virtaa taskuihisi ilman, että työskentelet aktiivisesti

Passiivisille tuloille luonteenomaista on se, että passiivisten tulojen hankkimiseksi tehtävä työpanos tehdään ensin ja tulot tulevat myöhemmin, ilman aktiivista työskentelyä. Saattaa olla, että alkuvaiheessa passiiviset tulot eivät välttämättä päätä huimaa, mutta ajan saatossa rahaa saattaa tulla ilman aktiivista työpanosta vähän kuin ”itsestään”. Tärkeintä on, että keskityt hankkimaan passiivisen tulon lähteitä ja rakentamaan omaa rahakonetta, joka jauhaa sinulle tuloa vaikka et tekisikään töitä. Mielestäni passiivisten tulojen lisääminen on ainut ja oikea tapa saavuttaa taloudellinen riippumattomuus ja toteuttaa unelmiesi elämäntyyliä.

Vai miltä tuntuisi maata aurinkotuolissa etelän lämmössä raikas drinkki kädessä ja olla tietoinen siitä, että oma rahakoneisto jauhaa sinulle kaiken aikaa passiivista tuloa?  Minusta ainakin ihan mukavalta! 🙂 

Laita raha tekemään työtä puolestasi!

Tärkein asia mikä sinun tulee sisäistää, kun tavoittelet taloudellista riippumattomuutta, on että laitat rahan tekemään työtä puolestasi. Keskity hankkimaan kassavirtoja, jotka ovat riippumattomia siitä, mitä sinä teet. Pidä oman talouden kassavirtamalli mielessäsi ja keskity keräämään sellaista varallisuutta, joka tuo rahaa taskuusi silloinkin, kun et työskentele. Tällaista tuloa kutsutaan passiiviseksi tuloksi.

Passiivisia tulovirtoja on mahdollista kerätä useampia. Usein menestyneet ja taloudellisesti riippumattomat ihmiset kertovatkin, että heille tulee tuloja 2-5 eri lähteestä. Kun yksi passiivisen tulon lähde on laitettu alkuun ja toimimaan vähällä työllä, vapautuu sinun työpanostasi seuraavan opiskeluun tai aloittamiseen.

Rahan laittamisella töihin ja työn automatisoinnilla on se mahtava ominaisuus, että ne tekevät työtä väsymättöminä ilman muistuttelua. Automatisointia voi tehdä niin pitkälle, että tuotot menevät ensin sijoitustilille ja kuukausittain sijoitustililtä sijoituskohteeseen. Joko innostuit?

Vaihtoehtoja passiivisten tulojen hankintaan

Passiivinen tulo on aivan mahtava juttu, mikä mahdollistaa monenlaisia asioita. Kun pystyt luomaan riittävästi passiivisen tulon lähteitä, voit saavuttaa taloudellisen riippumattomuuden. Passiivisen tulon hankkimiseen sinulla on muutamia vaihtoehtoja, joista toiset ovat hyviä ja toiset vieläkin parempia. Samat tavat eivät kuitenkaan toimi jokaisen kohdalla, koska olemme erilaisia, joten juuri sinulle paras tapa hankkia passiivista tuloa määräytyy sinun osaamisesi, kiinnostuksesi, tavoitteidesi ja resurssiesi mukaan.

 

Tarkastellaanpa seuraavaksi millaisia vaihtoehtoja sinulla on passiivisten tulojen hankintaan:

 

1. Osakkeet

Osakesijoittaminen on hyvä tapa ansaita passiivista tuloa. Osakesijoittamisen aloittaminen on helppoa. Sinun tarvitsee vain avata arvo-osuustili verkkopankkitunnuksillasi ja osakesalkku on auki hetkessä ja voit ruveta sijoittamaan yritysten osakkeisiin. Tuoton saat joko arvonnoususta ja/tai yrityksen vuosittain jakamasta osingosta (kaikki yhtiöt eivät välttämättä jaa osinkoa joka vuosi). Osakesijoittaminen on suhteellisen helppoa ja vaivatonta eikä vaadi suuria ponnisteluita.

Suurin osa osakesijoittajista ei rikastu ja vain pieni osa tienaa osakkeilla oikeasti hyvin. Menestyäkseen osakesijoittajana täytyy seurata markkinoita todella tarkasti ja pitää osata kiinnittää huomiota eri asioihin, koska todella monet asiat vaikuttavat sijoituksesi tuottoon. Sinun täytyy ymmärtää yrityksen liiketoiminnan päälle sekä osata lukea tilinpäätöksiä. Lisäksi tulee hahmottaa yrityksen markkina-asema ja tietää yrityksen vahvuudet suhteessa kilpailijoihin. Lisäksi täytyy tunnistaa globaalit megatrendit, tietää omaisuusluokkien syklit, huomioida maailmantalouden heilahtelut sekä poliittiset riskit. Täytyy osata käsitellä valtava määrä markkinadataa sekä ymmärtää teknisen analyysin päälle.

Toinen vaihtoehto on jättää kaikki em. analysointi salkunhoitotiimin harteille ja sijoittaa rahastoihin. Tämä on hyvä ja turvallinen säästämisvaihtoehto monille, mutta en tunne ketään kuka olisi saavuttanut taloudellista riippumattomuutta rahastoilla. Suurin osa rahastoista ei jaa tuottoja pihalle vaan sijoitustuotteiden korot ja osingot sijoitetaan uudelleen rahaston sisällä. Rahastosta ei siis kerry kassavirtaa vaan tuotto perustuu rahasto-osuuksien arvonnousuun. Lue lisää rahastosijoittamisesta.

Rahastojen lisäksi indeksijoittaminen ja etf-sijoittaminen ovat osakesijoittamisen muita passiivisia muotoja.

Olen itse onnistunut hyvin muutamien osakkeiden kanssa, mutta olen myös hävinnyt merkittäviä summia esimerkiksi Talvivaaran ja Nokian sekä Ruotsalainen jäätelö- ja juomayhtiö Lohilon osakkeilla. Olen ymmärtänyt, että osakesijoittajana menestyminen vaatii todella kovaa työtä ja paljon. Osakesijoittajana et voi esimerkiksi koskaan olla varma, että käytetäänkö sisäpiiritietoa oikein, jolloin joku muu tietää yrityksen tilanteesta paremmin kuin sinä. Osakesijoittaminen on mielestäni paljon vaikeampi maailma kuin esimerkiksi asuntosijoittaminen, ainakin minulle. Kirjoitin aiheesta artikkelin, jossa listaan 10 syytä sijoittaa asuntoihin.

 

2. Patentit ja lisenssit

Yksi vaihtoehto tienata passiivista tuloa on patentit ja lisenssit. Patenteilla ja lisenssisopimuksilla tehdään suuria omaisuuksia maailmalla, mutta täällä kotisuomessa markkinat ovat pienet. Ansaitaksesi patenteilla sinun tulee kehittää jokin todella hyvä keksintö tai tuote, joka ratkaisee jonkin tärkeän ongelman. Patentin saadakseen keksinnön on oltava uusi, keksinnöllinen ja teollisesti käyttökelpoinen. Kaikkea ei voi patentoida. Esimerkiksi idea tai teoria ei ole patentoitavissa vaan ratkaisun on oltava jollain tavalla tekninen tuote tai menetelmä.

Patenteilla ja lisensseillä ansaitset parhaassa tapauksessa tekemättä itse yhtään mitään, jolloin tulo on täysin passiivista. Patentin hankkiminen vaatii kuitenkin aikaa, vaivaa ja tutkimustyötä. Patentin hankkimiseen kuluu myös rahaa eikä patentin saaminen silti ole varmaa. Ja vaikka patentin saisikin, ei sen kaupallistaminen ole aina itsestäänselvyys.

 

3. Verkkosivut ja blogit

Verkkosivut ja blogit ovat taloudellisesti lähes riskitön tapa ansaita yleensä lisätuloja. Verkkosivustojen ja blogien kautta voi tehdä rahaa hankkimalla kävijöitä sivustolle ja laittamalla esimerkiksi Google AdSense- tai affiliate-mainoksia sivustolle. Verkkosivustojen kohdalla täytyy kiinnittää huomiota hakukoneoptimointiin, koska suurin osa kävijöistä tulee Google-haun 1. sivun hakutulosten kautta. Jos Googlen kautta halua paljon liikennettä, on sivustosi oltava Google-haun top-3 tulosten joukossa, koska suurin osa ihmisistä klikkaa näitä linkkejä. Itse olen ansainnut affiliate-mainoksilla ”ihan ok”, parhaimmillaan noin 200 euroa kuukaudessa. Kyseinen sivusto oli Google-haussa useilla hakusanoilla top-3 hakutulosten joukossa, joten isojen rahojen tienaaminen tällä tavalla ei ole helppoa. Parhaassa tapauksessa voit kuitenkin tienata verkkosivuilla mukavastikin täysin passiivista tuloa.

Suomessa on muutamia bloggaajia, jotka ansaitsevat hyvin blogeilla, mutta tällöin blogiin täytyy tuottaa säännöllisesti hyvää materiaalia, jolloin ei voida enää puhua täysin passiivisesta tulosta. Affiliatemarkkinoinnilla on kuitenkin mahdollista tienata mukavasti.

Suuremmat tuotot blogeilla ja verkkosivustoilla tehdään yleensä myymällä sivustojen kautta jotain omia, esimerkiksi digitaalisia, tuotteita.

 

4. Kirjat

Kirjat ovat loistava tapa ansaista passiivista tuloa. Kirjan kirjoittamisessa työ tehdään etukäteen, mutta se tarvitsee tehdä vain kerran, jonka jälkeen voi nauttia kirjan myyntituloista. Suomessa kirjamarkkinat ovat pienemmät, mutta kirjoilla on silti mahdollista tehdä Suomesta käsin suuria summia. Jos olet kunnianhimoinen ja sinulla pysyy hyvin kynä kädessä, voit kirjoittaa esimerkiksi 5-10 hyvää kirjaa, kääntää ne englanniksi ja myydä niitä ympäri maailmaa ja ansaita täysin passiivista tuloa.

Edellä mainitut tavat ovat hyviä tapoja hankkia passiivista tuloa, mutta seuraavat kaksi tapaa ovat mielestäni ylitse muiden, kun mietitään tuottomahdollisuuksia ja ajankäyttöä. Itse keskityn oikeastaan täysin näihin kahteen tapaan hankkia passiivista tuloa, koska ne kiinnostavat minua ja tukevat sitä elämäntyyliä, jota tavoittelen sekä kuljettavat kohti taloudellista riippumattomuutta

 

5. Sijoitusasunnot

Asuntosijoittaminen on erinomainen tapa ansaita passiivista tuloa. Asuntosijoittamisen ajatus piilee siinä, että otat lainaa, ostat asunnon, tarjoat vuokralaiselle ja vuokralainen maksaa kuukausittain lainaasi pois. Ostat sitä mukaa lisää sijoitusasuntoja, kun mahdollista ja järvekää, esimerkiksi 1-2 vuoden välein, jolloin 10-20 vuoden päästä sinulla on 10 sijoitusasuntoa ja passiivisia tuloja tulee mukavasti.

Asuntosijoittamisen hyvä puoli on se, että tämän vuokralaisen maksaman vuokratulon lisäksi myös asuntojen arvot ovat pakanneet ajan saatossa nousta, jolloin osan tuotosta voi saada myös arvonnousuna. Toki asuntojen arvo saattaa myös laskea, minkä vuoksi onkin tärkeää osata valita sijoitusasunto oikealta alueelta.

Asuntosijoittaminen ei ole rakettitiedettä, mutta täytyy tietää mitä tekee ja tunnistaa pahimmat sudenkuopat. Taitavalle asuntosijoittajalle onkin tarjolla hyviä tuottoja. Kun osaat käyttää velkavipua oikein ja pitää riskit hallinnassa, on täysin mahdollista saavuttaa maltillisella riskillä 15-20% vuosittainen tuotto omalle pääomalle.

Sijoitusasuntojen hallinnoinnista aiheutuu toki jonkin verran vaivaa. Jos haluat ulkoistaa sijoitusasuntojen hallinnoinnin ammattilaisen huoleksi, sijoitusasuntojen huolenpitopalvelu voisi sopia sinulle.

 

6. Digitaaliset tuotteet

Toinen suosimani passiivisten tulojen lähde on digitaaliset tuotteet. Digitaalisten tuotteiden erinomaisuus piilee siinä, että niiden valmistaminen ei yleensä maksa yhtään mitään ja tuote valmistetaan vain kerran. Digitaalisilla tuotteilla ei myöskään ole varastointi- tai kuljetuskustannuksia, rikkoontumisen vaaraa tai parasta ennen –päivämäärää.

Oletetaan esimerkiksi, että kirjoitat kirjan ”vanhalla tyylillä”, jolloin yrität ensin saada kirjallesi kustantajan, mikä ei todellakaan ole itsestäänselvyys. Ajatellaan, että sinulla käy tuuri ja saat kustantajan. Kustantaja ei tee työtä kuitenkaan ilmaiseksi, joten se vaatii oman osansa kirjan myyntituotoista. Missä kirjoja myydään? Aivan, kirjakaupoissa. Kirjakauppojen toiminta ei myöskään ole hyväntekeväisyyttä, joten hekin ottavat siivun myynnistä. Saattaa olla, että kirjoittajalle jää loppujen lopuksi käteen ehkä vain 20% koko kirjan myyntituloista. Toinen, todennäköisesti parempi vaihtoehto on kirjoittaa e-kirja. E-kirjan valmistaminen ei maksa mitään eikä kustantajaa tarvita, jolloin saat pitää suurimman osan kirjan myyntituloista.

E-kirjojen lisäksi voit tehdä esimerkiksi verkkokurssin tai audio-ohjelman. Digitaalisille tuotteille ei ole olemassa mitään tiettyä kaavaa. Digitaalinen tuote voi sisältää joko tekstiä, kuvia tai videoita tai ehkä asiantuntijahaastatteluita ja ne voivat olla niin pitkiä tai niin lyhyitä kuin mahdollista. Tärkeintä on, että tuote ratkaisee jonkin olemassa olevan ongelman.

Esimerkiksi Personal Trainer saattaa auttaa asiakkaitaan digitaalisen treeniohjelman tai ruokavalion muodossa, internet-markkinoija voi opettaa markkinointimenetelmiään verkkokurssin avulla tai myyntikouluttaja voi kouluttaa yritysasiakkaitaan videovalmennuksen kautta, mahdollisuuksia on rajattomasti.

Digitaaliset tuotteet ovat nousseet maailmalla jo todella suosituiksi ja Suomessakin kiinnostus digitaalisia tuotteita kohtaan kasvaa koko ajan. Vaikka Suomen markkinat ovatkin pienemmät, on tapauksia, joissa digitaalisia tuotteita on myyty lyhyessä ajassa kymmenillä tuhansilla euroilla.

Usein kysytyt kysymykset

Passiivisilla tuloilla tarkoitetaan tuloja, joita saat vaikka et itse työskentele aktiivisesti. Passiivisille tuloille on luonteenomaista, että tulojen hankkimiseksi tehdään ensin työpanos ja tulot tulevat myöhemmin ilman aktiivista työskentelyä.

Passiivisia tuloja voi saada sijoittamalla rahaa, tekemällä tuotteita muiden myytäväksi, ulkoistamalla työtehtäviä tai digitaalisilla tuotteilla. 

Passiivisesti saatavia tuloja ovat esimerkiksi osingot,  patenttioikeudet, rojaltit ja vuokratulot

Lisäpotkua vaurastumiseen asuntosijoittamisella:

Jaa artikkeli eteenpäin

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Tulosta

Pekka Väänänen / Asuntosalkunrakentaja

Loimme Asuntosalkunrakentaja.fi sivuston, koska haluamme tuottaa lisäarvoa asuntosijoittamisesta kiinnostuneille. Aloitimme sisarusteni kanssa vuonna 2012 yhdestä asunnosta, nyt hankimme kokonaisia kerrostaloja. Pystymme tarjoamaan ostettavaksi tukkuhintaisia asuntoja, koska jaamme määräalennushyödyn asiakkaidemme kanssa. Lisäksi tarjoamme asuntosijoittajien käyttöön ilmaista materiaalia. Mukavaa matkaa asuntosijoittamisen parissa!