21 eroa rikkaiden ja köyhien tavoissa ajatella

Rikkaat eroavat köyhistä monin tavoin. Yleisesti ajatellaan, että rikkauden ja köyhyyden määritelmä perustuu pelkästään palkkanauhaan tai nettovarallisuuden määrään. Vaikka tässä artikkelissa käytetään termejä ”rikkaat” ja ”köyhät”, kyse ei ole pelkästä aineellisesta ja taloudellisesta määritteestä vaan asenteista ja ajattelutavasta.

Miksi toiset ovat taloudellisesti vauraampia kuin toiset? Onko kyse onnesta? Joskus toki onkin, mutta todellisuudessa rikastuminen on seuraus asenteista ja ajatuksista. Kyse on vetovoiman laista. Ne asiat mitä viljelet mielessäsi, tulee lisääntymään elämässäsi. Haluatko siis viljellä rikkaita vai köyhiä ajatuksia?

Voit olla mieleltäsi rikas vaikka tällä hetkellä olisitkin taloudellisesti tiukoilla. Sama toisinpäin. Lotossa megapotin voittanut saattaa olla varoissaan juuri nyt, mutta vääränlaiset ajatukset suistavat talouden muutamissa vuosissa raiteiltaan.

Muutama vuosi takaperin olin itse taloudellisesti tiukoilla. Tilillä ei ollut kuin rippeet jäljellä palkkapäivää edeltävinä päivinä. En kuitenkaan kokenut olevani köyhä, päinvastoin. Unelmoin jatkuvasti, uskoin itseeni ja asetin isoja sekä pieniä tavoitteita. Nämä ajatukset saivat tekemään päivittäisiä toimenpiteitä tilanteen muuttamiseksi. Tilanne muuttui ja muuttuu edelleen. Riippumatta siitä miten tiukassa taloudellisessa tilanteessa olet, tilanteen pystyy muuttamaan ja muutos lähtee mielestäsi.

Sisällysluettelo

Todellisuudessa rikastuminen on seuraus asenteista ja ajatuksista. Kyse on vetovoiman laista.

Houkuttele rikkauksia ja aloita rikastuminen

Taloudellisen vaurauden lisäksi rikkaus on ajattelutapa. Mieleltään rikas suhtautuu asioihin eri tavalla ja kykenee nauttimaan elämän pienistä ja suurista asioista. Toisin sanoen elää kaikin puolin rikasta elämää.

Steve Siebold on kirjailija ja valmentaja, joka on rakentanut itselleen miljoonaomaisuuden. Hän on tutkinut vaurastumista ja haastatellut yli 1 200:aa maailman varakkaimpiin kuuluvaa henkilöä. Haastatteluiden myötä Siebold kirjoitti kirjan How Rich People Think eli miten rikkaat ihmiset ajattelevat. Business Insiderin julkaisemassa jutussa Siebold avasi kirjan antia kertoen 21 tapaa, miten rikkaiden ajattelutapa eroaa keskiluokkaisten ihmisten ajattelutavasta.

En voinut olla jalostamatta jutusta artikkelia myös blogiimme, koska Sieboldin listauksessa oli niin paljon hyviä ajatuksia, joita voi hyödyntää omassa elämässä ja vaurastumisessa. Lue alla oleva listaus läpi ja myös tankkaa sitä mielellään päivittäin ja viikottain. Voit myös tulostaa listauksen itsellesi. Poimi rikkaat ajatukset mieleesi ja valjasta ne käyttöösi rikastuttamaan elämääsi.

21 eroa rikkaiden ja köyhien tavassa ajatella

1. Köyhien mielestä raha on kaiken pahan alku ja juuri – rikkaiden mielestä köyhyys on kaiken pahan alku ja juuri

Köyhät ihmiset uskovat siihen, että rikkaat ihmiset olisivat jotenkin onnekkaita, ahneita tai epärehellisiä. Rikkaiden mielestä raha ei tee onnelliseksi, mutta se helpottaa ja antaa mahdollisuuksia nauttia eri asioista.

 

2. Köyhien mielestä itsekkyys on pahe – rikkaiden mielestä itsekkyys on hyve

Rikkaat ihmiset nauttivat elämästä ja tekevät itsensä onnelliseksi. Köyhät ihmiset näkevät elämän hyveistä nauttimisen kielteisenä asiana mikä pitää heidät onnettomina. ”Jos et pysty pitämään huolta itsestäsi ja olemaan onnellinen, et pysty antamaan etkä auttamaan muitakaan.”

 

3. Köyhät ihmiset lottoavat – rikkaat ihmiset toimivat

Siinä missä köyhät pyrkivät rastittamaan seitsemän numeroa oikein rikastumisen toivossa, rikkaat ratkovat ongelmia ja ottavat ohjat omiin käsiinsä. Köyhät ihmiset odottavat, että joku ulkopuolinen ratkaisisi heidän ongelmansa, kuten jumala, poliitikot, puoliso tai Lotto. Se on keskimääräisen ihmisen ajattelutapa, odottaa ja odottaa vaikka kello tikittää kaiken aikaa.

 

4. Köyhien mielestä koulutus on avain rikkauksiin – rikkaat uskovat osaamisen ja tiedon hankkimiseen

Useimmat ihmiset ovat siinä uskossa, että koulutus ja erilaiset tutkinnot tuovat heille rikkauksia. Rikkaat sen sijaan tietävät, että valtaosalla varakkaimmista ihmistä ei ole hienoja tutkintoja vaan he ovat menestyneet tietyn osaamisen ja myyntitaitojen ansiosta.

 

5. Köyhät haikailevat ”vanhojen hyvien aikojen” perään – rikkaat unelmoivat tulevaisuudesta

Ihmiset, jotka uskovat parhaiden päivien olevan takanapäin, pysyvät yleensä köyhinä ja onnettomina. Rikkaat ihmiset vaurastuvat, koska he uskovat unelmien ja tavoitteiden toteutumiseen ja ovat valmiita laittamaan itsensä likoon tulevaisuutensa vuoksi.

 

6. Köyhät ajattelevat rahasta tunnepohjaisesti – rikkaat ihmiset osaavat käyttää raha-asioissa loogista ajattelua

Usein älykkäät, koulutetut ja muuten menestyvät ihmiset muuttuvat raha-asioissa pelokkaiksi ja niukkuuteen keskittyviksi, joiden suurin pyrkimys on pärjätä taloudellisesti eläkepäivinä. Vauraat ihmiset osaavat ajatella rahasta loogisesti ja ymmärtävät, että raha on työkalu, joka tarjoaa heille vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia.

 

7. Köyhät tekevät rahan vuoksi asioita, joita eivät rakasta – rikkaat ihmiset seuraavat intohimoaan

Köyhät ihmiset saattavat luulla, että rikkaat ihmiset tekevät töitä koko ajan. He eivät tiedä, että rikkaat noudattavat älykkäintä strategiaa: tee sitä mitä rakastat ja keksi keino ansaita sillä rahaa. Samalla suurin osa ihmisistä noudattaa yleistä ajattelumallia ja ottavat vastaan työtä, josta he eivät nauti, koska he tarvitsevat rahaa. Kun teet sitä mistä todella nautit, ovat tuloksetkin sen mukaisia.

 

8. Köyhien ihmisten tavoitteet ovat matalalla – rikkaat nauttivat haasteista

Psykologit ja mielenterveyden asiantuntijat suosittelevat ihmisiä asettamaan matalia tavoitteita välttääkseen pettymyksiä. Köyhät toimivat näin. Kukaan ei kuitenkaan ole rikastunut ilman suuria odotuksia. Rikkaat asettavat joskus jopa epärealistisen kovia tavoitteita itselleen. Miksi? Koska matalista tavoitteista poiketen ne saavat todella innostumaan ja tekemään toimenpiteitä niiden eteen.

 

9. Köyhät uskovat, että rahan tekemiseen tarvitaan rahaa – rikkaat käyttävät toisten rahaa

Rikkaat ihmiset eivät pelkää rahoittaa tulevaisuuden haaveitaan toisten rahoilla. Esimerkiksi asuntosijoittamisessa omaa varallisuutta pystyy kasvattamaan käyttämällä toisten (pankin) rahaa. Köyhät uskovat, että ilman isoja pääomia rahan luominen ja rikastuminen ei ole mahdollista.

 

10. Köyhät luulevat, että markkinoita ohjaa logiikka ja strategia – rikkaat tietävät, että niitä ohjaavat tunteet ja ahneus

Rikkaat tietävät, että pelko ja ahneus ovat ensisijaiset tunteet, jotka ohjaavat rahoitusmarkkinoita. Näistä trendit syntyvät. Ihmisluonnon ja sen vaikutusten ymmärtäminen antavat rikkaille edun rakentaa suurempaa vaurautta.

 

11. Köyhät opettavat lapsiaan selviytymään – rikkaat opettavat lapsiaan rikastumaan

Köyhät opettavat lapsilleen ”köyhän ihmisen ajattelumallin”, jolloin ainut tavoite on pärjätä taloudellisesti ja selviytyä. Rikkaat opettavat lapsiaan rikkaiksi. Tämä ei tarkoita kuitenkaan, että keskiluokkaisia katsottaisiin alaspäin vaan he opettavat lapsensa katsomaan maailmaa objektiivisten lasien läpi.

 

12. Köyhät tuntevat stressiä raha-asioista – rikkaat saavat mielenrauhaa rahasta

Rikkaat ansaitsevat enemmän rahaa, koska he eivät pelkää myöntää, että raha voi ratkaista suurimman osan heidän ongelmistaan. Keskiluokka näkee rahan välttämättömänä pahana, jonka kanssa on opittava elämään. Rikkaat pitävät rahaa vapauttajana, joka antaa heille mielenrauhaa. Köyhät välttävät raha-asioista keskustelua, mutta rikkaat juttelevat rahasta ja vaurastumisesta mielellään.

 

13. Köyhät viihdyttävät itseään mieluummin kuin kouluttautuvat – rikkaat haluavat oppia, eivät viihtyä

Vaikka rikkaat eivät laske paljoakaan virallisten koulutusten varaan, he pitävät jatkuvaa oppimista tärkeänä. Jos kävelet rikkaan ihmisen kotiin, löydät sieltä kokoelman kirjoja, joiden avulla he ovat kouluttaneet itseään menestykseen. Köyhät ihmiset katselevat leffoja ja lukevat novelleja ja viihdelehtiä.

 

14. Köyhien mielestä rikkaat ovat snobeja – rikkaat hankkivat ympärilleen samanhenkisiä ihmisiä

Rikkaiden leimaaminen snobeiksi on köyhien tapa tuntea olonsa paremmaksi suhteessa itseensä ja heidän valitsemaansa polkuun. Köyhät myrkyttävät mielensä negatiivisella raha-ajattelulla. Rikkaat puolestaan viettävät aikaa sellaisten ihmisten seurassa, joilla on samankaltaisia rikkaita ajatuksia.

 

15. Köyhät keskittyvät säästämiseen – rikkaat keskittyvät rahat ansaitsemiseen

Köyhät keskittyvät alennuskuponkeihin ja säästämiseen eli niukkuuteen rikkaiden ollessa mestareita keskittämään energiansa rikastumisen kannalta olennaisiin asioihin. Rikkaat keskittyvät ansaitsemiseen ottamalla riskejä sen sijaan, että yrittäisivät pelastaa sitä mitä heillä on.

 

16. Köyhät pelaavat varman päälle – rikkaat tietävät milloin riskin ottaminen kannattaa

Kaikki sijoittajat menettävät joskus rahaa, mutta rikkaat tietävät, että vaikka mitä tapahtuisi, he voivat ansaita sitä lisää. Vipuvaikutus on rikkaiden tunnussana. Köyhät eivät uskalla ottaa riskiä ja tyytyvät nykyiseen tilanteeseen.

 

17. Köyhät haluavat tuntea olonsa mukavaksi – rikkaat tuntevat olonsa mukavaksi epävarmuuden keskellä

Fyysinen, psyykkinen ja emotionaalinen mukavuus on köyhien ensisijainen tavoite. Menestyjät tietävät, että mukavuuden halu on rikkaaksi tulemisen este. He ovat oppineet tuntemaan olonsa rauhalliseksi ja mukavaksi epävarmuuden keskellä.

 

18. Köyhät odottavat ongelmia – rikkaat odottavat rikkauksia

Köyhät keskittävät ajatuksensa ongelmiin, kun taas rikkaat unelmoivat ja tavoittelevat vaurautta. Älä kuuntele heitä, jotka kertovat sinulle, että elämän on tarkoitus olla taistelu ja sinun pitää tyytyä siihen mitä sinulla on. Ajattele suuria. Miljoona euroa, viisi miljoonaa euroa, miksi ei?

 

19. Köyhien mielestä pakkomielle on kirosana – rikkailla on pakkomielle menestyä

Varakkailla ihmisillä on terve pakkomielle saada haluamansa. Rikkaat näkevät elämän ja liiketoiminnan pelinä, jonka he haluavat voittaa. Rikkailla on kurinalaisuutta, jota pelin voittaminen vaatii. Mieti mitä haluat ja kuinka aiot sen saavuttaa.

 

20. Köyhät näkevät rahan vihollisena – rikkaille raha on ystävä

Useimmilla on väärä suhde rahaan. Meille opetetaan, että rahaa on vähän ja sitä on vaikea ansaita ja vielä vaikeampi pitää. Suhtautuminen rahaan on negatiivinen, jolloin käännät selkäsi ja työnnät sitä pois. Jos haluat houkutella rahaa, lopeta ajattelemasta rahaa vihollisena vaan suurimpana liittolaisenasi. Raha on ystäväsi, joka mahdollistaa unelmasi. Luo myönteisiä tunteita rahaa kohtaan niin pystyt houkuttelemaan sitä elämääsi.

 

21. Köyhät luulevat, että heidän pitää valita perhe-elämän tai rahan väliltä – rikkaat tietävät voivansa saada kaiken haluamansa

Meidät on aivopesty joko-tai -ajatteluun. Useimmat luulevat, että saadakseen jotain ei voi saada jotain muuta. Köyhien mielestä et voi esimerkiksi elää perhe-elämää ja samalla vaurastua. Rikkaat tietävät, että kaikki on mahdollista saavuttaa, kun asioita lähestyy optimistisilla ja runsailla ajatuksilla.

Usein kysytyt kysymykset

Rikastuminen on seurausta asenteista ja ajatuksista. Voit olla rahoiltasi vähävarainen, mutta ajatuksiltasi rikas ja viedä omaa elämääsi kohti parempaa.

Asunnoilla rikastumisen voi tehdä monella eri sijoitusstrategialla. Yhteistä näissä strategioissa on oman osaamisen kehittäminen ja kova työnteko.

Suomessa rikastuminen on mahdollista yrittäjyydellä, menestymällä kulttuurialalla, asuntosijoitustoiminnalla tai palkkatöiden avulla säästöön jäävän osan investoimisella sijoituksiin. Myös uhkapeleillä ja lottoamalla voi rikastua, mutta se on riskaabelia sekä epätodennäköistä!

Haluatko ajatella rikkaammin?

Jaa artikkeli eteenpäin

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Tulosta

Pekka Väänänen / Asuntosalkunrakentaja

Loimme Asuntosalkunrakentaja.fi sivuston, koska haluamme tuottaa lisäarvoa asuntosijoittamisesta kiinnostuneille. Aloitimme sisarusteni kanssa vuonna 2012 yhdestä asunnosta, nyt hankimme kokonaisia kerrostaloja. Pystymme tarjoamaan ostettavaksi tukkuhintaisia asuntoja, koska jaamme määräalennushyödyn asiakkaidemme kanssa. Lisäksi tarjoamme asuntosijoittajien käyttöön ilmaista materiaalia. Mukavaa matkaa asuntosijoittamisen parissa!