Asuntosijoittajat vastaavat: Korot laskee ja ostohaluja löytyy

Kuten on huomattu, korkotasolla on erittäin suuri vaikutus asuntomarkkinaan. Kuluttajaostajat ovat olleet odottavalla kannalla ja asuntosijoittajat ovat joutuneet tuskailemaan kassavirtojen kanssa, etenkin matalan vuokratuoton sijoitusasuntojen kanssa.

Nyt kirjoitushetkellä, kun koroissa näyttää olevan käsillä käänne alaspäin, päätimme selvittää asuntosijoittajien ostohalukkuutta sekä näkemyksiä korkojen tulevaisuuden kehitykseen.

Kysyimme asuntosijoittajien näkemyksiä vuoden 2024 korkokehityksestä sekä selvitimme ostohalukkuutta kyselyllä, johon vastasi yhteensä 125 sisäpiiriimme kuuluvaa asuntosijoittajaa.

Kyselyn perusteella voimme todeta asuntosijoittajien olevan ostohalukkaita sekä varsin luottavaisia korkojen laskun suhteen, joskin odotukset korkojen laskusta ovat maltillisia.

Kysely lähetettiin 14.12.2023, jolloin 12kk euribor oli 3,719%. Tuon jälkeen korot ovat taas laskeneet nopeasti ja nyt artikkelin julkaisupäivänä 12kk euribor on jo laskenut 3,582%:iin.

Sukella alta lukemaan kyselyn tarkemmat tulokset!

Sisällysluettelo

Millä tasolla 12kk euribor on 1.6.2024?

Kyselyyn vastanneet asuntosijoittajat ennustavat 12kk euriborin olevan 1.6.2024 3,31%

Matalin ennustus oli 1,8% ja korkein 4,88%.

Millä tasolla 12kk euribor on 1.1.2025?

Kyselyyn vastanneet asuntosijoittajat ennustavat 12kk euriborin olevan 1.1.2025 2,83%

Matalin ennustus oli 1,5% ja korkein 5,2%.

Korot ovat kääntyneet laskuun viime viikkoina, miten se on vaikuttanut sijoitusasunnon ostosuunnitelmiisi?

Vastauksista päätellen asuntosijoittajat ovat varsin hanakasti ostokannalla, etenkin jos korkotaso vielä hieman laskee.

Yli kolmannes (34,4%) vastaajista on jatkanut ostojaan ja aikoo ostaa tästäkin eteenpäin. Vajaa neljännes (23,2%) sen sijaan on nyt vetämässä ostohousuja takaisin jalkaan.

Vain alle 1/6 vastaajista (16%) kertoo harkitsevansa ostamista vasta, kun korkotaso on alle kahden prosentin ja samanlainen määrä vastaajista (16,8%) aikoo aktivoitua, kun korkotaso tippuu alle kolmeen prosenttiin.

Yhteenvetona voi todeta, että vastaajista 2/3 (67,2%) on suunnitelmissa ostaa sijoitusasuntoja vaikka korot pysyisivät yli kolmessa prosentissa.

Aion hankkia sijoitusasunnon vuonna 2024

Suurin osa vastaajista (31,2%) vastasi poliittisen neutraalisti ”Ehkä, ehkä en” kysymykseen aikooko ostaa sijoitusasunnon vuonna 2024.

Lähes puolet vastaajista (48%) lähtee vuonna 2024 todennäköisesti (24,8%) tai erittäin todennäköisesti (23,2%) sijoitusasuntokaupoille.

Erittäin epätodennäköisenä sijoitusasunnon ostamista vuonna 2024 pitää vain 8% vastaajista ja epätodennäköisenä vain hieman enemmän (12,8%).

Jopa 80% vastaajista siis pitää sijoitusasunnon ostamista vuonna 2024 mahdollisena, joten kyselyn vastaukset indikoivat aktiivista sijoitusasuntokauppaa vuodelle 2024. Lisäksi jos korkotaso yllättää alaspäin, saattaa kaupankäyntimäärät yllättää ylöspäin.

Lisää asuntosijoittamisesta:

Piditkö sisältöä hyödyllisenä? Jaa eteenpäin

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Tulosta

Pekka Väänänen / Asuntosalkunrakentaja

Loimme Asuntosalkunrakentaja.fi sivuston, koska haluamme tuottaa lisäarvoa asuntosijoittamisesta kiinnostuneille. Aloitimme sisarusteni kanssa vuonna 2012 yhdestä asunnosta, nyt hankimme kokonaisia kerrostaloja. Pystymme tarjoamaan ostettavaksi tukkuhintaisia asuntoja, koska jaamme määräalennushyödyn asiakkaidemme kanssa. Lisäksi tarjoamme asuntosijoittajien käyttöön ilmaista materiaalia. Mukavaa matkaa asuntosijoittamisen parissa!