Sijoitusasunto ilman omaa rahaa? Näin se on mahdollista!

Sijoitusasunto on mahdollista ostaa jopa ilman omaa rahaa!

Sinulla ei välttämättä vielä ole sijoitusasuntoa ja olet vasta tutustumassa asuntosijoittamiseen. Olet ehkä kuvitellut tai kuvittelet, ettei sijoitusasunnon osto ole sinulle mahdollista. Tai voi olla, että sinulla onkin jo sijoitusasunto tai useampia sijoitusasuntoja ja tiedät, että kynnys asuntosijoittamisen aloittamiseen ei ole niin suuri kuin monet luulevat.

On hyvin tavanomaista, että ihmiset ajattelevat asuntosijoittamisen olevan heille mahdotonta. Yleisimpiä kommentteja on ”Ei minulla ole sellaisia rahoja” tai ”Siinä on aivan liian isot riskit”Kuitenkaan sijoitusasunnon ostoon ei useimmissa tapauksissa tarvita niin paljon rahaa kuin monet luulevat.

Heille taas, jotka pelkäävät riskiä, sanon usein, että “paljon suurempi riski on olla tekemättä mitään kuin sijoittaa asuntoihin”. Tokikaan asia ei ole aivan noin mustavalkoinen. Esimerkiksi iäkkään henkilön, jolle on kertynyt jo mukavasti varallisuutta, ei ole välttämättä viisasta enää lähteä asuntosijoittamiseen mukaan. Mutta taas jos kyse on nuoresta tai keski-iän kynnyksellä olevasta henkilöstä niin suurin riski on mielestäni olla tekemättä mitään oman taloudellisen tilanteen eteen. Kirjoitin tähän aiheeseen liittyen artikkelin, mutta jatka toki tämä artikkeli loppuun.

Menestys perustuu ajatuksiisi

Ihmismieli on siitä kummallinen, että se yrittää kertoa mikä on mahdollista ja mikä ei. Monet asiat, joiden luulet olevan mahdottomia, ovat todellisuudessa täysin saavutettavissa. Kysymys on vain omista mielen rajoitteista, joiden luulet olevan todellisia, mutta eivät sitä ole. Omat rajoitteet ja uskomukset ovat muodostuneet aikaisemmista kokemuksistasi.

Voit esimerkiksi kuvitella, ettet voi koskaan olla varakas, koska perheessäsi on ollut aina rahaongelmia. Tai saatat luulla, ettei sinusta voi tulla hoikkaa, koska suvussasi on keskivartalolihavuutta. Molemmissa tilanteissa on kyse siitä, että olet päästänyt ympärillä olevilta ihmisiltä päähäsi ”köyhiä ajatuksia” ja ”lihavia ajatuksia”, joista on muodostunut sinulle ”vääriä” uskomuksia. Kaikki ajatukset mitä päähäsi päästät vaikuttavat ajatteluusi ja uskomuksiisi. Eli kaikki se mitä luet, näet ja kuulet vaikuttaa sinuun. Iltapäivälehtien lööpit, uutiset, radio, työpaikan kahvipöytäkeskustelut ja tosi tv-ohjelmat, kuvittele tätä kaikkea informaatiota, onko se sellaista joista sinä haluat omat ajatuksesi rakentaa?

Itse olen pyrkinyt tietoisesti säätelemään sitä, millaista informaatiota mieleeni päästän. Harvemmin luen iltapäivä- ja juorulehtiä tai nettiuutissivustoja tai jopa edes sanomalehtiä tai kuuntelen uutisia. Luen sen sijaan aktiivisesti erilaisia kirjoja liittyen menestykseen, vaurastumiseen tai sijoittamiseen sekä kuuntelen em. aiheisiin liittyviä videoita ja musiikkia esimerkiksi lenkkeillessäni. Näin saan tietoisesti ajettua mieleeni juuri sellaisia ajatuksia kuin haluan. Mutta sitten itse aiheeseen.

Miten sijoitusasunto ostetaan ilman suuria säästöjä?

Itse asiassa en itsekään uskonut vielä muutama vuosi sitten, että asuntosijoittaminen voisi olla minulle mahdollista. Syy oli se, etten ollut ottanut asiasta selvää. Jälkikäteen voi sanoa, että olisipa ollut hyvä jos joku olisi vinkannut tai kertonut asuntosijoittamisesta minulle jo aiemmin. Onneksi kuitenkin tutustuin aiheeseen lukemalla hyvän kirjan sekä kuuntelemalla hyviä videoita (lisätietoa artikkelin lopussa). Tästä opin sen, että ei kannata tyrmätä mitään ennen kuin on ottanut asioista selvää.

Oma asuntosijoittaminen alkoi niin, että olin tutustunut aiheeseen hieman ja yhtäkkiä vain tajusin, että ”Hei, näinhän tämä voisikin olla mahdollista” ja niin ostimme ensimmäisen sijoitusasunnon parin kuukauden päästä tästä oivalluksesta. Haluankin oivalluttaa sinulle, että ensimmäinen sijoitusasunto ei välttämättä ole niin kaukana kuin saatat kuvitella.

Minulla ei ole kymmenien tuhansien eurojen säästöjä, joten sijoitusasunnon osto ei ole minulle mahdollista!

Sijoitusasunnon ostoon ei tarvita kymmeniä tuhansia euroja rahaa. Käydään asiaa läpi esimerkin avulla:

Kuvitellaan, että olet löytänyt kiinnostavan pienen asunnon, joka olisi hyvä sijoitusasunto. Asunnon hinta on 60 000 euroa. Tarvitaan siis 60 000 euroa rahaa, mistäs ne löytyisi?

  • Pankki

Ensimmäiseksi katseet on luonnollisesti käännettävä pankkiin. Pankki lainaa sinulle rahaa todennäköisesti asunnon laskennallisen vakuusarvon verran. Vakuusarvo on yleensä 70-80% ostettavan asunnon hinnasta riippuen pankista ja kohteesta. Oletetaan, että pankki antaisi tälle kohteelle 75% vakuusarvon, jolloin kohteen vakuusarvo on 60 000€ X 0,75 = 45 000€

45 000 euroa kasassa, mistä loput 15 000 euroa?

  • Säästöt

JOS sinulla on säästössä 15 000 euroa, niin asia on selvä ja sijoitusasunto on mahdollista ostaa.

JOS taas säästöjä ei ole niin vaihtoehdot ovat:

  • Ystävät ja sukulaiset

Kun itse ostin ensimmäisen sijoitusasunnon, minulla ei ollut käytännössä euroakaan säästöjä. Sijoitusasunto ostettiin yhdessä sisarusteni kanssa kolmeen pekkaan. Sinullakin saattaa olla ystäviä tai sukulaisia, jotka ovat kiinnostuneita vaurastumisesta. Kerro heille suunnitelmistasi ja kysy kiinnostusta lähteä jakamaan sijoitusta, jolloin vaadittava alkupääoma per henkilö on pienempi. Tällöin myös riski jakaantuu, kun mukana on useampi henkilö. Oletetaan, että saat kaksi ystävääsi mukaan, jolloin tarvitaan omaa rahaa vain 15 000€/3 = 5 000€.

Ymmärrän, miten tuottoisaa asuntosijoittaminen voi olla ja haluaisin kovasti ostaa sijoitusasunnon, mutta minulla ei ole yhtään säästöjä, mitä on tehtävissä?

  • Lisävakuudet
    • Oma asunto

Saattaa olla, että asut omistusasunnossa ja olet maksanut jo lainaa pois muutaman vuoden. Et ole ehkä ajatellutkaan, mutta sinulla voi tässä tapauksessa olla omistusasunnosta vapaata vakuutta, jota voisit käyttää sijoitusasunnon ostoon.

Oletetaan, että olet ostanut muutama vuosi sitten asunnon 90 000 eurolla. Sinulla oli hieman säästöjä, joten tarvitsit lainaa 75 000 euroa. Olet uusinut asunnossa pintoja ja keittiön kaapistojen ovet. Pyydät kiinteistönvälittäjältä arvion asunnosta ja saat arvoksi 100 000 euroa. Samalla laina on lyhentynyt 60 000 euroon. Pankki antaa asunnollesi 75% vakuusarvon, jolloin asunnon vakuusarvo on 75 000 euroa. Koska lainaa on jäljellä enää 60 000 euroa, jää vakuusarvosta vapaaksi 15 000 euroa. Tässä tapauksessa voit käyttää omaa asuntoasi sijoitusasuntolainan lisävakuutena, jolloin sijoitusasunto voi olla sinun ilman omaa pääomaa (tai pienemmällä kuin 30%:n omarahoitusosuudella).

    • Muiden asunnot tai kiinteistöt

Jos sinulla itselläsi ei ole omistusasuntoa, jossa on vakuutta vapaana niin voisiko jollain perheenjäsenelläsi olla? Onko vanhemmillasi tai sisaruksillasi velaton omakotitalo, kesämökki tai kenties palanen maata jossain? Kaikki edellä mainitut saattaisivat käydä sijoitusasuntolainasi lisävakuudeksi. Itse käytimme kerran kahden sijoitusasunnon ostoa varten otetussa lainassa lisävakuutena sisaruksen omakotitaloa. Näitä lisävakuuksia vain saattaa yllättäen löytyä oivalluksesta. Joskus voisi olla paikallaan maksaa esimerkiksi pieni palkkio lisävakuuden antajalle vakuuden antajan ottamaa riskiä vastaan.

Olen itse ollut ostamassa sijoitusasuntoja lähes täysin ilman omaa pääomaa tai hyvin pienellä alkupanostuksella lisävakuuksia vastaan. Monesti olemme saaneet vapautettua lisävakuudet pois lainasta hyvinkin nopeasti jopa muutamassa viikossa, jolloin ”vipuvoimien” käyttö on ollut erittäin tehokasta eikä takaajia ole tarvinnut velvoittaa takaamaan lainaa pitkäksi ajaksi. Kerron aiheesta tarkemmin E-kirjassani.

Toivottavasti tämä artikkeli antoi sinulle vinkkejä ja auttoi ymmärtämään, ettei asuntosijoittaminen olekaan vain harvojen huvia vaan mahdollista sinullekin. Huom! Täytyy muistaa, että suuri velkavivun käyttö lisää riskiä eikä suuren velkavivun käyttö sovi kaikille. Meillä ison velkavivun riskiä pienensi, että sijoitusta oli jakamassa useampi henkilö. Lue lisää asuntosijoittamisen riskeistä.

Lue myös blogikirjoitus 10 hyvää syytä sijoittaa asuntoihin.

Artikkelin alussa kerroin kirjoista, joiden kautta tutustuin asuntosijoittamiseen. Tässä muutamia hyviä:

Erittäin hyvä kirja, jota suosittelen jokaiselle. Tämä kirja on kääntänyt sekä oman, että miljoonien muiden ihmisten maailmakuvan omaan talouteen liittyen. Kirjoitin aiheeseen liittyen myös artikkelin Haluatko vaurastua? Tämä malli sinun TÄYTYY osata!

Todella kattava perusteos, joka kattaa asuntosijoittamisen ja sijoitusasunnon oston kaikki eri osa-alueet. Suosittelen aina jokaiselle asuntosijoittamista harkitsevalle lukemaan tämän kirjan.

Lisäpotkua asuntosijoittamiseen:

Asuntosalkunrakentaja - Pekka Väänänen
Asuntosalkunrakentaja - Pekka Väänänen

Hei! Loin Asuntosalkunrakentaja.fi sivuston auttaakseni lukijoita vaurastumaan ja onnistumaan omissa asuntosijoituksissaan. Ostin ensimmäisen sijoitusasuntoni vuonna 2012 ja sen jälkeen olen tehnyt kymmeniä sijoitusasuntokauppoja. Asuntosijoittaminen on mielenkiintoinen sijoitusmuoto, joka tarjoaa hyviä tuottomahdollisuuksia ja alkuun pääsee pienilläkin pääomilla. Toivon, että saat kirjoituksistani vinkkejä ja hyötyä asuntosijoittamiseen. Jos tuntuu, että voisimme tehdä yhteistyötä asuntosijoittamiseen liittyvissä asioissa niin ota rohkeasti yhteyttä pekka[at]asuntosalkunrakentaja.fi