Miljoona euroa tilillä vai 2000 euron kuukausitulot?

Kumpi kuulostaa paremmalta A) Tilillä miljoona euroa rahaa vai B) 2000 euron kuukausitulot? 

Saatat ajatella, että tyhmiäkös kyselet, mutta pyydän lukemaan artikkelin ajatuksella läpi ja miettimään vastausta uudelleen. 

Miljoonaa euroa isommatkin rahasummat saa kyllä hupenemaan ja lompakon pohja näkyy yllättävän äkkiä, jos ihmisellä on ”rokkistaran menot, mutta työttömän tulot”. Näistä tilanteista löytyy ikäviä esimerkkejä lottomiljonäärien, muusikoiden ja urheilijoiden maailmasta.

Lue artikkelimme esimerkit, niin ymmärrät kuukausittaisten tulojen merkityksen!

 

Sisällysluettelo

Miljoona euroa tilillä vs. 2000 euron kuukausitulot?

Kuvitellaan, että meillä on esimerkkihenkilöinä henkilö A ja henkilö B.

Henkilö A omistaa hienot talot, autot, veneet, moottoripyörät, mökit ja pitää muutenkin railakkaasta elämäntyylistä. Hänen keskimääräinen kuukausimeno on 7 000 euroa. A:lla on tilillään miljoona euroa rahaa.

Henkilö B ei pidä niinkään tavaroita ja maallista mammonaa tärkeänä vaan nauttii perheen ja ystävien seurasta. Hän harrastaa monipuolisesti liikuntaa ja tykkää nautiskella luonnosta sekä elämästä muutenkin. B:llä ei ole säästössä yhtään rahaa, mutta hänellä on 2 000 euron tulot kuukaudessa.

Molemmille henkilöille esitetään kysymys: ”Kuinka kauan selviäisit jos lopettaisit työnteon tänään?”

Herra A lopettaa työt heti ja jatkaa railakasta elämää, koska hänen taloudellinen tilanteensa on turvattu. Onhan hänellä tilillään kuitenkin miljoona euroa ja sehän on valtava summa rahaa! Eli ei huolta huomisesta.

Herra B on myös päättänyt lopettaa palkkatyön ja elää vapaata ja riippumatonta elämää toteuttaen juuri niitä asioita, joista hän nauttii eniten. Mutta miten hän pärjää ilman tuloja? Herra B on ollut kaukaa viisas ja rakentanut itselleen passiivisia tuloja, jotka ovat tällä hetkellä 2 000 euroa kuukaudessa. Säästöjä ei ole, mutta hän saa siis säännöllisesti 2 000 euroa kuukaudessa ilman, että tekee töitä.

Miten B voi saada 2000 euroa tekemättä mitään?

Herra B on ottanut lainaa ja hankkinut yksi kerrallaan sijoitusasuntoja, joita hänellä on nyt kolme. Hänen kaikki kolme asuntoaan antaa vuokratuloa 500 euroa kuukaudessa ja yhtiövastike on 100 euroa/asunto. Vastikkeiden jälkeen käteen jää siis 1200 euroa. B on kuitenkin joutunut ottamaan lainaa asuntoja varten, jota on jäljellä yhteensä 90 000 euroa. Asunnot ovat arvoltaan 60 000 euroa kappale eli niiden yhteenlaskettu arvo on 180 000 euroa. B:llä on lainaa siis 50% asuntojen arvosta. Lainan korko on 2% ja laina-aika 25 vuotta. Kuukausieräksi muodostuu silloin 450 euroa. 1500 euron vuokratulosta käteen jää siis vastikkeiden (100€ x 3) ja lainan lyhennyksen (450€) jälkeen 750 euroa (ennen veroja).

B pitää huolta hyvinvoinnistaan, joten hän tietää paljon terveyteen ja hyvinvointiin liittyvistä asioista. Hän haluaa jakaa tietoaan eteenpäin ja auttaa myös muita voimaan paremmin. B on kirjoitellut vapaa-ajallaan kaksi e-kirjaa näihin hänen sydäntään lähellä oleviin aiheisiin liittyen. B myy molempia kirjoja internetissä keskimäärin yhden kappaleen päivässä. Molempien kirjojen hinta on 25 euroa, joten karkeasti laskettuna B:lle jää kaikkien kulujen (markkinointi yms.) jälkeen  käteen 40 euroa päivässä. B nauttii siitä, että pystyy auttamaan muita ihmisiä. Siinä sivussa tilille kilahtaa myös 1200 euroa kuukaudessa (ennen veroja) kirjojen myynnistä. Kirjojen myyminen ja toimittaminen on täysin automatisoitua eli se ei vaadi B:ltä minkäänlaista työntekoa.

Kysymys oli siis, että kumpi pärjää pidemmälle jos lopettaisi työnteon heti?

Tilanne 15 vuoden päästä

Herra A lopetti siis työt ja eleli herroiksi miljoonallaan. Hänen keskimääräiset kulunsa kuukaudessa olivat siis 7 000 euroa. Herra A:lla ei ole tuloja ollenkaan. Otetaanpas laskin ja laskeskellaan hieman. Eli 7000 euroa kuukaudessa ja kun vuodessa on 12 kuukautta, katoaa vuodessa yhteensä 84 000 euroa. Tässä esimerkissä katsottiin 15 vuotta eteenpäin, joten kun kerrotaan vuosittaiset kulut (84 000 euroa) vuosien määrällä niin saadaan sellainen summa kuin 1 260 000 euroa! Mitäs tämä luku meille kertoo? Se kertoo sen, että herra A ei selvinnyt näin pitkälle miljoonallaan. Tarkemmin laskettuna herra A:n rahat loppuivat 12 vuoden jälkeen. Hänen on siis täytynyt kohdata ikävä totuus 12 vuoden jälkeen ja joko myytävä kaikki pelit ja vehkeet tai sitten löydettävä jostain erittäin hyväpalkkainen työ, jolla kattaa elämisen menot. Molemmat vaihtoehdot ovat melko ikäviä 12 vuoden rallattelun jälkeen.

Herra B on ostellut pikku hiljaa lisää sijoitusasuntoja. Sijoitusasuntojen määrän kasvaessa vauhti on kiihtynyt ja seuraavan asunnon ostaminen on paljon helpompaa, koska mitä enemmän asuntoja sitä enemmän tulee tuloja. B on kolminkertaistanut sijoitusasuntojen määrän, joten hänellä on nyt 9 sijoitusasuntoa. Jokaisesta asunnosta jää vastikkeiden ja lainan lyhennyksen jälkeen 250 euroa rahaa taskuun kuukaudessa, joten hänen sijoitusasunnot tuottavat nyt 2250 euroa passiivista tuloa kuukausittain ennen veroja. Asuntojen arvot ovat nousseet 15 vuoden aikana reilut 30 prosenttia, joten yhden asunnon keskimääräinen arvo on muuttunut 60 000 eurosta 80 000 euroon. Arvonmuutos on yhdeksää asuntoa kohden yhteensä siis 20 000€/asunto x 9 = 180 000 euroa. Asuntojen yhteenlaskettu arvo on nyt 720 000 euroa. Asuntosijoitusten kanssa kulkee siis varsin mukavasti!

Entäs, miten digibisnes sujuu? Herra B:lle jäi irtisanoutumisen jälkeen paljon enemmän aikaa, joten hän ehti toteuttamaan itseään paremmin ja tuottamaan entistä enemmän tuotteita, joilla pystyy auttamaan muita. 15 vuoden aikana hän on kirjoittanut yhteensä kymmenen e-kirjaa, joita hän myy jokaista edelleen yhden kappaleen joka toinen päivä. Hän nettoaa 20€/myynti/kirja, joten päivittäinen tulo e-kirjoista on 100 euroa. E-kirjoista tuleva kuukausitulo on 3000 euroa!

Tämän lisäksi B on luonut kaksi aiheeseen liittyvää verkkokurssia, joita molempia hän myy 20 kappaletta kuukaudessa. Yhden verkkokurssivalmennuksen myynnistä B nettoaa 40 euroa, joten verkkokursseista tuleva tulo on 1600 euroa kuukaudessa! Verkkokursseissa on se hyvä puoli, ettei B:n tarvitse valmentaa jokaista asiakasta erikseen vaan verkkokurssiin luodaan sisältö vain kerran, jonka jälkeen ihmiset voivat opiskella verkkokurssin oppeja ilman, että se vaatii työskentelyä B:ltä.

 

Herra B:n passiiviset tulot:

  • Sijoitusasuntojen vuokratulot 2250€
  • E-kirjat 3000€
  • Verkkokurssit 1600€
  • Yhteensä 6850€

Herra B:n työstä riippumattomat vuosiansiot ovat siis 82 200 euroa, joten hän pystyy elämään unelmiensa elämää taloudellisesti riippumattomana.

Tarinan opetus

Kävin tätä asiaa läpi hieman karun esimerkin kautta ja esimerkiksi asuntojen sijasta kohteena voi olla hyvin jokin muukin kassavirtaa tuottava sijoitusmuoto, kuten osakkeet. Artikkelin tavoitteena on auttaa ymmärtämään kassavirran merkityksen. Sinun ei siis kannata kantaa liikaa huolta siitä, että paljonko rahaa on nyt vaan keskittyä enemmänkin siihen, että paljonko tuloni ovat kuukaudessa tai tarkennettuna siis siihen, että paljonko minulla on työstäni riippumattomia tuloja.

Omaa taloutta kannattaa verrata yritykseen. Sijoittaisitko sellaiseen yritykseen, jolla on paljon rahaa, mutta liiketoiminta tuottaa joka kuukausi selvää tappiota vai kenties alkuvaiheen yritykseen, joka tuottaa jo nyt voittoa ja jonka liiketoiminnalla on erittäin potentiaaliset kasvunäkymät? Oman talouden kohdalla asiaa saattaa joskus olla hankala hahmottaa (tai ainakaan toteuttaa), mutta jos ajattelee yritystä niin jokainen ymmärtää sen, ettei yritys pysy pitkään pystyssä, jos se kuluttaa enemmän kuin ansaitsee.

Usein kysytyt kysymykset

Laskennallisesti noin 1,5 miljoonalla ihminen voisi jättäytyä töistä pois ja elää loppuelämänsä. Isoilla kuluilla tämänkin rahan saa käytettyä, jos ihmisellä ei ole yhtään kuukausittaisia tuloja.

Rahan saaminen tekemättä mitään on liki mahdotonta, mutta rahan ansaitseminen aktiivista työtä tekemättä on mahdollista passiivisilla tuloilla. Tällöin työ tehdään ensin ja sitten tehty työpanos tuottaa tuloja ilman omaa työtä.

Säästäminen on hyvä keino elättää itsensä, jos jää työelämästä pois joko pysyvästi tai väliaikaisesti. Säästämistä parempi keino on luoda kuukausituloja, joilla voi elättää itsensä.

Kuukausitulojen kasvattamiseksi:

Jaa artikkeli eteenpäin

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Tulosta

Pekka Väänänen / Asuntosalkunrakentaja

Loimme Asuntosalkunrakentaja.fi sivuston, koska haluamme tuottaa lisäarvoa asuntosijoittamisesta kiinnostuneille. Aloitimme sisarusteni kanssa vuonna 2012 yhdestä asunnosta, nyt hankimme kokonaisia kerrostaloja. Pystymme tarjoamaan ostettavaksi tukkuhintaisia asuntoja, koska jaamme määräalennushyödyn asiakkaidemme kanssa. Lisäksi tarjoamme asuntosijoittajien käyttöön ilmaista materiaalia. Mukavaa matkaa asuntosijoittamisen parissa!