Sijoitusasunnon stailaus – lisäarvoa vai ajanhukkaa?

Asunnon myyntistailaus on rantautunut Suomeen ja sillä tavoitellaan joko korkeampaa hintaa ja/tai lyhyempää myyntiaikaa. Sijoitusasunto voidaan stailata myös vuokralaisen löytämiseksi. Tällöin tavoitteena on löytää asuntoon sopiva vuokralainen mahdollisimman nopeasti. Kannattaa miettiä, onko itsellä aikaa ja resursseja tehdä stailausta vai onko viisaampaa antaa se ammattilaisten tehtäväksi.

Stailauksen hinta on alhaisimmillaan muutamia satasia (+alv), mutta kattavimmat paketit hinnoitellaan tuhansissa euroissa. Erilaisten arvioiden mukaan stailaus voi nostaa asunnon myyntihintaa 10–15 prosenttia, mutta tutkittua tietoa tuloksista on haastavampaa löytää. On hyvä huomioida, että laadukkaat valokuvat ja erinomainen myyntiteksti ovat tärkeitä, stailaa asunnon tai ei.

Sisällysluettelo

Mitä asunnon stailaus tarkoittaa?

Stailauksessa asunto valmistellaan ostaja- tai vuokralaisehdokkaita varten niin, että sen parhaat puolet ja käyttömahdollisuudet nousevat esiin. Stailauksella vaikutetaan niihin asioihin, joihin voidaan eli asunnon kuntoon, siisteyteen ja yleisilmeeseen. Asunnon houkuttelevuutta määrittävät myös tekijät, joihin ei voi vaikuttaa, kuten sijainti.

Stailauksella voidaan joko tavoitella mahdollisimman monipuolisesti erilaisia ehdokkaita tai houkutella tietyn kohderyhmän edustajia – lapsiperheitä, opiskelijoita, yksin asuvia työssäkäyviä nuoria aikuisia tms. Tiettyä kohderyhmää tavoitellessa kannattaa sisäistää hyvin alueen ja asunnon vetovoimatekijät sekä paikalliset asuntomarkkinat. Asunto esitellään houkuttelevana ja samalla pyritään häivyttämään mahdollisia epäkohtia. Tarkoituksena ei kuitenkaan ole piilotella tai peittää vaikkapa remonttitarvetta, vaan korostaa asunnon hyviä puolia.

Ensivaikutelmaan kannattaa panostaa, sillä sen voi tehdä vain kerran. Sijoitusasunnon stailaus palvelee sekä markkinointikuvien ottamista, jolloin saadaan houkuteltua enemmän kiinnostuneita, että asunnon esittelyä paikan päällä.

Esimerkki stailatusta asunnosta

Alla olevien kuvien avulla näet, miten yksi ja sama asunto voi stailauksen myötä muuttua huomattavasti. Kyseisen asunnon stailauksessa on panostettu laadukkaisiin myyntikuviin, vaalittu valoa, korostettu asunnon kodikkuutta kalusteilla sekä samalla on jätetty riittävästi tilan tuntua, jotta potentiaalinen uusi ostaja pystyy hahmottamaan asunnon potentiaalia omiin tarpeisiinsa (vieritä kuvia vasemmalle tai oikealle).

Asunnon voi stailata itse tai ostaa ammattilaisten palveluna

Toisilla kiinteistönvälitysfirmoilla on palvelutarjonnassaan myös digistailaus ja virtuaalikalustus, jolloin asunnosta otetaan kuvat ja kuviin lisätään digitaalisesti kalusteet. Kuvat voidaan ottaa joko tyhjästä tai kalustetusta asunnosta. Digistailauksessa on mahdollista poistaa vanhat kalusteet joko kokonaan tai osittain ja luoda lisätyllä virtuaalikalustuksella uusi ilme tilaan. Äärimmilleen vietynä digistailauksessa voidaan jopa muuttaa asunnon pintamateriaaleja tai poistaa tai lisätä seiniä ja kiintokalusteita. Suomessakin on jo kiinteistönvälittäjiä, joilla asunnon stailaus sisältyy myyntitoimeksiantoon. Toisaalta stailaus on mahdollista ostaa kokonaan irrallisena palveluna – joko digitaalisena tai oikeilla kalusteilla. Stailausta tekevät muutkin kuin kiinteistönvälitysfirmat.

Stailaus jakaa mielipiteitä. Toisten mielestä on itsestään selvää, että panostaminen asunnon esittelyyn korreloi suoraan myyntiaikaan ja parhaimmillaan myös hintaan. Toiset pitävät ehostamista ajanhukkana ja uskovat, että asunnon mahdollisuudet ovat nähtävissä ilman tällaista vaivannäköä ja mahdollista rahanmenoa.

Alle on koottu sijoitusasunnon stailaukseen viisi helppoa vinkkiä, jotka jokaisen on mahdollista toteuttaa itse ilman ammattilaisen apua.

Stailaa sijoitusasunto helposti itse - 5 vinkkiä

1. Siivoa sisulla

Siivous on ensiarvoisen tärkeää ja siihen kannattaa panostaa. Imuroi, luuttua, pyyhi, putsaa ja hankaa kaikki pinnat, kaapit, ikkunat, peilit ja lasit, jalkalistojen päällisiä unohtamatta. Kosteat tilat ja keittiö on syytä jynssätä kiiltäviksi, ettei pinttynyttä kalkkia tai rasvaa ole millään pinnoilla. Pese lattiat ja varmista, että matot ovat puhtaat. Kaiken tulee olla puhdasta ja pölytöntä.

Korjaa kaikki näkyvä ja helposti korjattavissa oleva, kuten repsottavat listat, repeytyneet tuuletusikkunanverkot tai palaneet lamput. Asumisen jälkiä häivytetään mahdollisuuksien mukaan. Pientä kasvojenkohotusta asuntoon voi tehdä paikkaamalla ja maalaamalla seiniä tai kattoja. Etenkin, jos asunnossa on räikeitä värejä tai tehosteseiniä, maalaaminen on viisas ja kustannustehokas valinta. Kannattaa kuitenkin muistaa, että yhden pinnan maalaaminen saattaa korostaa toistenseinien tai katon nuhjuisuutta.

Isompien remonttien tekeminen ei välttämättä kannata, koska kustannuksia harvemmin saa siirrettyä kokonaisuudessaan myyntihintaan. Ostaja voi myös haluta remontoida asunnon omalla tyylillään, joten huonokuntoisia kosteita tiloja tai keittiötä ei ole syytä lähteä stailauksen yhteydessä remontoimaan.

2. Tarjoile tilan tuntua

Vähänkin on parempi kuin ei mitään. Jos kyseessä on tyhjä asunto, huonekalujen tuominen tilaan helpottaa hahmottamaan huoneiden mittasuhteita ja asunnon käyttömahdollisuuksia. Tyhjä asunto vaikuttaa usein pienemmältä kuin se todellisuudessa on, ja siihen voi olla vaikeampaa kuvitella itseään asumaan. Ilmapatjasänky, päiväpeitto, koristetyynyt ja torkkupeitto luovat kodikkaan tunnelman makuuhuoneeseen. Sänky kannattaa pedata huolellisesti. Vaivattomasti siirreltävä pukeutumispeili on oiva lisä, jos makuuhuoneessa on sille riittävästi tilaa. Muutama viherkasvi, asuntoon sopivat matot ja valaisimet sekä helposti liikuteltavat huonekalut auttavat pääsemään pitkälle sisustuksen luomisessa. Näitä voi löytyä omasta kodista tai niitä voi lainata stailausta varten.

Vähemmän on enemmän. Kun stailaat kalustettua asuntoa, tavaran määrää kannattaa vähentää. Suuret huonekalut, jotka tekevät tilasta ahtaan tuntuisen, kannattaa siirtää kokonaan pois tai korvata kepeämmillä vaihtoehdoilla. Ammattilaisen käyttäminen voi olla viisas ratkaisu, jos asuntoon on voimakas tunneside ja sitä on vaikea tarkastella objektiivisesti. Rakas mummon piironki voi tehdä tilasta pimeän ja ahtaan tuntuisen, eikä ulkopuolinen koe huonekalun tunnekokemusta. Pidä huoli, että kaikki huonekalut ovat ehjiä.

Kaappien järjestely tai vähintäänkin vaatehuoneen konmaritus on viisasta. Ehdokkaat availevat kaappien ovia hahmottaakseen käytettävissä olevan säilytystilan.

Henkilökohtaiset esineet, kuten valokuvat, kuntoiluvälineet, koriste-esineet, piirustukset, jääkaappimagneetit ja hygieniavälineet, on hyvä siivota kokonaisuudessaan pois. Asunnon valokuvausta varten kannattaa lisäksi karsia pois sesonkisidonnaiset tavarat, kuten joulu-tai pääsiäiskoristeet.

Liikkumatila ja ilmavuus asunnossa sekä väljyys säilytystiloissa luovat vaikutelman, että tilaa on riittävästi, eikä asunto ole ahdas. Jos kaapit pursuilevat ja huoneissa ei mahdu kulkemaan, on yleisvaikutelma se, että tilaa ei ole tarpeeksi.

sijoitusasunnon stailaus keittiö

3. Vaali valoa

Valoisuus ja vaalea yleisilme ovat eduksi asunnolle. Asunnosta kannattaa avata verhot ja sälekaihtimet, jotta valoa pääsee asuntoon mahdollisimman paljon. Puhtaat ikkunat läpäisevät valoa paremmin ja antavat vaikutelman hyvin hoidetusta kodista. Niinpä ikkunoiden pesuun kannattaa satsata.

Valaistus asunnossa tulee huomioida sekä kuvien ottamista että asunnon esittelyä varten. Suomessa asuntojen näytöt ajoittuvat kesää lukuun ottamatta usein pimeään tai ainakin hämärään ajankohtaan, joten luonnonvalon varaan ei kannata asunnon valaistusta jättää. Asunnon tunnelman luomisen kannalta on iso ero siinä, onko huoneessa yksi voimakas valonlähde vai onko tilassa kaunis valaistus, joka muodostuu monien valolähteiden kokonaisuudesta. Muutama tilaan sopiva valaisin mahtuu näppärästi tavallisen henkilöauton kyytiin.

Keittiössä ja wc-tiloissa puolestaan tulee huolehtia, että valaistus on riittävän kirkas. Hämärä valaistus luo helposti epäsiistin tai kulahtaneen vaikutelman, kun taas selkeä valoisuus ja puhtaana kiiltävät pinnat kutsuvat viihtymään näissäkin tiloissa.

Jos kattolamppuja on hankala asentaa, jalka- ja pöytälamput ovat käytännöllinen vaihtoehto. Muista  huolehtia, että asunnossa on sähkösopimus voimassa. Tunnelmaa voi lisäksi luoda erilaisin led-valaisimin, jotka toimivat paristoilla.

4. Korosta kodikkuutta

Onpa kyse asunnon ostajasta tai vuokraajasta, niin päätös uudesta kodista perustuu tunteeseen. Ehdokkaan tulee nähdä asunnossa oma tuleva kotinsa. Kovin persoonallinen sisustus tai räikeät värit, voivat herättää voimakkaita tunteita ja karkottaa monia potentiaalisia ehdokkaita. Stailauksen tavoitteena on esitellä asunto houkuttelevana ja herättää mahdollisimman monen kiinnostus. Neutraalin värimaailman ja yleisilmeen ei tarvitse tarkoittaa kylmää ja steriiliä. Asunnon tulee stailattuna tuntua kodikkaalta, eikä tilasta tule tehdä persoonattoman oloista.

Puhtaat matot sekä tekstiilit vessaan ja keittiöön tuovat pehmeyttä ja kodikkuutta. Verhoilla voi vähentää tilan kolkkoutta, kunhan pitää huolen, etteivät ne pimennä asuntoa. Luonnonläheiset materiaalit ja värit on helppo yhdistää toisiinsa ja niillä saadaan aikaan harmoninen ja levollinen tunnelma.

Sijoittele kalusteet ja valaisimet niin, että asunnon käyttömahdollisuudet tulevat parhaiten esiin. Jos pieneen keittiöön mahtuu pieni aamiaispöytä, se kannattaa tuoda esiin. Jos makuuhuoneeseen mahtuu parisänky, stailaa silloin kahden hengen levyisellä sängyllä tai ilmapatjalla. Keittiön tasolle voit sijoittaa näppärästi espressokoneen ja suklaita, jolloin luot kodikkuuden rinnalla ylellistä hotellitunnelmaa. Samaan pääset laittamalla vessaan laadukkaat pyyhkeet ja ylellistä saippuaa. Muutama ajankohtainen keittokirja kulkee helposti laukussa asuntoon ja niillä keittiön sisustaminen kutsuu vierailijan ruoanlaittoon. Aamiaistarjotin mukeineen keittiön pöydällä on vaivaton tapa lisätä kodin tuntua.

5. Viimeistele väreillä

Luonnonläheisen värimaailman piristykseksi voit valita tehostevärin, jota tuot asuntoon maltillisesti sisustustekstiileillä. Sängynpäälle aseteltu kaunis torkkupeitto on helppo tapa tuoda väriä makuuhuoneeseen. Sohvalla voi olla väripilkkuna koristetyynyjä, jotka tuovat värin lisäksi pehmeyttä ja kodikkuutta. Keittiöön voi asetella kauniiseen kulhoon tuoreita hedelmiä. Leikkokukkia ja viherkasveja voi sijoitella eri huoneisiin ja elävöittää näin kokonaisilmettä.

Kun olet viimeistellyt stailauksen, kävele asunnossa ja pysähdy jokaisen huoneen ovelle tarkastelemaan, miltä kokonaisuus näyttää. Viimeinen tarkistuskierros kannattaa tehdä kuvien avulla. Valokuvan ottaminen on toimiva tapa tutkia, mikä kiinnittää huoneessa ensimmäisenä huomion, mikä pistää silmään tai mikä ei kiinnitä toivotulla tavalla huomiota. Käy läpi jokainen huone ja varmista, että olet tyytyväinen lopputulokseen.

Lisää asuntosijoittamisesta: