Asuntosijoittaminen

Tällä sivulla mm.

  • Mistä asuntosijoittamisen tuotto muodostuu?
  • Miksi asuntosijoittaminen on järkevää?
  • Miten asuntosijoittaminen kannattaa aloittaa?
  • Asuntosijoittaminen on taktiikkalaji – mikä on hyvä strategia?
  • Mistä rahaa sijoitusasunnon ostoon?
  • Asuntosijoittaminen ja riskit
  • Haluatko vaurastua merkittävästi asuntosijoittamisella?
  • Mikä on sinun syy sijoittaa asuntoihin?
  • Asuntosijoittamisen artikkelit
  • 5 syytä miksi olemme erinomainen kumppani asuntosijoittamiseen
  • Käsiksi hyviin sijoitusasuntoihin sisäpiirin kautta

Asuntosijoittaminen on mielenkiintoinen ja tuottoisa sijoitusmuoto, jossa pienilläkin tuloilla ja ilman suuria alkupääomia on mahdollista rakentaa tuottava sijoitusasuntosalkku. Asuntosijoittamisessa on tärkeää opiskella ja ottaa selvää asioista, mutta mahdollisimman pian on myös hyvä ryhtyä toimiin ja aloittaa asuntosijoittaminen. Kun asuntosijoittamisessa pääsee kunnolla vauhtiin ja saa hankittua muutaman asunnon, alkaa lumipallo pyöriä vähän kuin itsestään. Tämän jälkeen aika tekee tehtävänsä.

Asuntosijoittamisen tuotto muodostuu kuukausittaisesta vuokratulosta sekä arvonnoususta

Asuntosijoittamisen tuotto perustuu kahteen eri asiaan, vuokratuloon ja arvonnousuun. Asuntosijoittaminen kannattaa perustaa vuokratuloista kertyvien kassavirtojen varaan ja mahdollinen arvonnousu on sitten ylimääräistä plussaa. Vuokra- ja asuntomarkkinoiden vakaus tekee asuntosijoittamisesta riskiltään maltillisen, mutta erilaisilla toimenpiteillä, kuten pankkilainalla pystyy vaikuttamaan sijoituksen tuottoon oleellisesti. Velkavivun ohella taitava asuntosijoittaja pystyy muutamia yksinkertaisia keinoja, kuten vakuuksia, kontakteja ja remonttitaitoja hyödyntäen saamaan vauhtia asuntosijoittamiseen.

Miksi asuntosijoittaminen on järkevää?

Asuntosijoittaminen on erinomainen tapa kasvattaa varallisuutta ja suosittu sijoitusmuoto tällä hetkellä, moneastakin syystä. Suurin syy asuntosijoittamiselle on tietenkin erinomainen riski-tuotto -suhde. Turvallisista talletusmuotoisista sijoituksista ei tällä hetkellä saa rahoilleen tuottoa ja riskipitoisempiin sijoitusmuotoihin ei moni uskalla sijoittaa. Ehkä suurin syy asuntosijoittamisen suosiolle on kuitenkin helposti saatava pankkirahoitus sijoitusasuntojen ostoon. Lue 10 hyvää syytä sijoittaa asuntoihin

Asuntosijoittaminen perustuu pitkälti malliin, jossa laitat rahan tekemään töitä puolestasi ja ansaitset passiivista tuloa myös silloin, kun et itse työskentele. Asuntosijoittaminen nivoutuu Robert T. Kiyosakin laajalti maailmalle levittämään vaurastumismalliin, joka kaikkien vaurastumisesta haaveilevien täytyy opetella. Tutustu ”Kiyosakin malliin” ja lue artikkeli Haluatko vaurastua? Tämä malli sinun täytyy osata!

Miten asuntosijoittaminen kannattaa aloittaa?

  1. Ota selvää
  2. Aseta tavoite ja luo suunnitelma
  3. Ryhdy toimiin
  4. Verkostoidu

Asuntosijoittaminen tulee ilman muuta aloittaa opiskelemalla. Kannattaa kaivaa netistä tietoa sekä kysellä kokeneemmilta. Kannattaa lukea myös kirjallisuutta. Osta, Vuokraa & Vaurastu on kirja, jota voimme suositella jokaisella asuntosijoittamista aloittavalle. Hyvät asuntosijoittajat eroavat keskinkertaisista siinä, että he välttävät kalliit virheet, joten aktiivinen opiskelu on etenkin alkutaipaleella erittäin tärkeää.

Vuokratuoton laskeminen on syytä opetella heti alkuun, koska asuntosijoittaminen on matematiikkaa ja kaikki päätökset tulee perustua laskelmiin. Vuokratuoton laskentaa liittyy monenlaisia vääränlaisia käytänteitä asuntosijoittajien keskuudessa, joten kannattaa heti selvittää, miten vuokratuotto lasketaan oikein. Vuokratuoton laskentaan on olemassa vuokratuoton yksinkertainen sekä perusteellisempi laskukaava, lue ne täältä ja lataa vuokratuottolaskuri.

Tavoitteen asettaminen ja suunnitelman tekeminen ovat opiskelun jälkeen sitten seuraavat tärkeät askeleet kohti konkretiaa. Selkeän tavoitteen ja strategian saattelemana asuntosijoittaminen etenee suunnitelman mukaisesti, jolloin myös tulokset tulevat olemaan hyviä. Lue lisää suunnitelman luomisesta ja asuntosijoittajana menestymisestä artikkelista Menestyvän asuntosijoittajan 6 tärkeintä tukipilaria

Asuntosijoittajan on myös jossain vaiheessa ryhdyttävä toimiin, koska pelkkä opiskelu ei tuo kilinää kassaan. Täytyy kääriä hihat ja alkaa toimimaan. Käy pankissa juttelemassa, tutustu erilaisiin kohteisiin, laske ja vertaile, käy asuntonäytöillä, juttele samanhenkisten ihmisten kanssa, käy tapahtumissa ja hanki kontakteja. Jossain vaiheessa oikean ja suunnitelman mukaisen sijoitusasunnon osuessa kohdalle kuuluu iskeä kiinni. Hyviä sijoitusasuntoja kannattaa kartoittaa monista eri kanavista. Me ostamme itse isompia kokonaisuuksia ja myymme niitä sijoittajille eteenpäin mahdollisimman hyvillä hinnoilla.

Asuntosijoittaminen perustuu omaan sijoitussuunnitelmaan, joten listasimmekin muutamia asioita, joita voit pitää ohjenuorena asuntosijoittajan taipaleella välttääksesi pahimmat sudenkuopat. Vinkkejä oman sijoitussuunnitelman luomiseen voit lukea artikkelista Asuntosijoittajan kymmenen käskyä

Asuntosijoittaminen on taktiikkalaji – mikä on hyvä strategia?

Asuntosijoittaminen on taktiikkalaji. Asuntosijoittajia on erilaisia ja jokaisen tilanteet yksilöllisiä ja tavoitteet erilaisia, joten yhtä ja oikeaa strategiaa ei ole. Suuntaviivat ovat toki monilla samanlaiset. Suurin osa asuntosijoittajista luottaa turvalliseen strategiaan ja ostaa pieniä yksiöitä tai kaksioita kasvavilta alueilta. Asuntosijoittamisessa on oleellista huomioida, että sijoitusasunto sijaitsee alueella, jossa voi olettaa olevan jatkossakin kysyntää asunnoille. Kysyntä määrittää asunnosta tulevaisuudessa saatavan vuokran sekä vaikuttaa asunnon arvoon. Kääntöpuoli on siinä, että suurin osa etsii asuntoja tällaisilta alueilta, jolloin ostovaiheessa hinnat ovat jo korkeammalla tasolla.

Asuntosijoittamiseen löytyy erilaisia strategioita. Joku vuokraa kalustettuja asuntoja, toinen vuokra AirBnb:n kautta, kolmas osta, remontoi & myy ja niin edelleen. Kirjoitimme artikkelit kolmesta erilaisesta asuntosijoitusstrategiasta.

Mistä rahaa sijoitusasunnon ostoon?

Asuntosijoittaminen kuten myös muut sijoitusmuodot, vaatii rahaa. Asuntosijoittamisessa oman pääoman tarve ei kuitenkaan ole niin iso kuin ehkä moni luulee. Paras tilanne asuntosijoittamiseen aloittamiseen on tietysti se, että sinulla on säästössä muutama kymppitonni riihikuivaa. Kaikilla ei kuitenkaan ole. Allekirjoittanut on päässyt asuntosijoittamisessa vauhtiin käytännössä kokonaan ilman omaa alkupottia. Lisää aiheesta voi lukea artikkelista Sijoitusasunto ilman omaa rahaa? Näin se on mahdollista!

Asuntosijoittamisen rahoittaminen voi siis onnistua muutenkin kuin laittamalla omaa rahaa kiinni. Jos on mahdollista asettaa pankkilainan omarahoitusosuudelle jokin muu vakuus, ei omaa rahaa välttämättä tarvitse laittaa ollenkaan. Muutamia keinoja asuntosijoittamisen rahoittamiseen:

  • Säästöt
  • Sijoita ystävän tai perheenjäsenen kanssa yhdessä
  • Oma asunto lainan vakuudeksi
  • Perheen omistama kiinteistö lainan vakuudeksi (esim. mökki, metsä, omakotitalo tms.)

Asuntosijoittaminen ja riskit

Yllä kerroimme, miten sijoitusasunnon voi ostaa ilman omaa rahaa. Se on toki jossain tapauksissa järkevää, mutta kannattaa pitää myös riskit mielessä. Asuntosijoittaminen on oikein tehtynä melko matalariskistä toimintaa, mutta monenlaisia riskejä on olemassa ja ne kannattaa pitää mielessä.

Korkotason nousu on yksi riski asuntosijoittamisessa. Esimerkiksi korkotason nousun riskiä voi lieventää käyttämällä järkevää velkavipua ja ottamalla sijoitusasuntolainaan kiinteä korko. Eli riskeihin pystyy onneksi kuitenkin hyvin varautumaan. Mielestämme suurin riski on loppujen lopuksi sijoittaja itse. Lue lisää asuntosijoittamisen riskeistä ja niihin varautumisesta artikkelista, johon listasimme 10+1 asuntosijoittamisen keskeisintä riskiä.

Haluatko vaurastua merkittävästi asuntosijoittamisella?

Asuntosijoittaminen on melko vakaa ja tasaisesti tuottava pitkän aikavälin sijoitusmuoto. Asuntosijoittamisessa on kuitenkin keinoja, joilla voi päästä nopeasti vauhtiin ja kasvattaa pääomaa merkittävästi lyhyelläkin aikavälillä. Ehkä merkittävin tapa vaurastua nopeasti on verkostoituminen ja sitä kautta käsiksi pääsy parhaisiin sijoitusasuntodiileihin.

Velkavivun käyttö on yleisin tapa vauhdittaa asuntosijoittamisella vaurastumista. Lainarahan käyttö pienentää oman sijoitettavan pääoman tarvetta ja näin ollen kasvattaa oman pääoman tuottoa. Esimerkiksi 100.000€ alkupääomalla pystyy ostamaan ehkä 1-2 asuntoa, mutta lainarahaa hyödyntämällä samalla summalla on mahdollista päästä kiinni jopa 5-10 asuntoon. Lue esimerkki velkavivun vaikutuksista tästä artikkelista.

Asuntosijoittaminen osakeyhtiön kautta on asuntosijoittajalle hyvä keino hankkia verotehokkuutta asuntosijoituksiin. Osakeyhtiön kautta sijoittamisessa on verotuksen lisäksi myös muita hyötyjä. Toki haittapuoliakin löytyy. Kirjoitimme aiheesta artikkelisarjan, ensimmäisessä artikkelissa käsittelemme asiaa verotuksen näkökulmasta. Lue artikkeli Asuntosijoittaminen osakeyhtiön kautta osa 1

Säästöjä ja tehokkuutta asuntosijoittamiseen voi hakea myös monilla muilla keinoilla. Etenkin kun asuntosijoittamista harjoitetaan isossa mittakaavassa, pienistä säästöistä voi kertyä merkittäviä summia. Listasimme asuntosijoittajan parhaat vinkit säästöjen hankkimiseen. Lue artikkeli Asuntosijoittajan 9 parasta säästövinkkiä

Sijoitusasuntoja voi ostaa myös kauempaa. Suuri osa asuntosijoittajista käytännön syistä johtuen ostaa sijoitusasuntonsa läheltä omaa asuinpaikkaa, kriteerinä voi olla esimerkiksi enintään 100km etäisyys. Onko kuitenkaan järkevää jättää hyvää sijoitusasuntoa ostamatta sen takia, ettei se sijaitse lähellä? Sijoitusasuntoja pystyy suhteellisen helposti hallinnoimaan kauempaakin. Listasimme yleisimpiä ongelmakohtia ja yksinkertaisia keinoja tähän asiaan liittyen artikkeliin Sijoitusasuntojen hallinnointi etänä – näin hallinnoit kaukana olevia sijoitusasuntoja!

Mikä on sinun syy sijoittaa asuntoihin?

Asuntosijoittamiselle tai sijoittamiselle yleensäkin on aina jokin syy. Monille se on yksinkertaisesti sitä, että halutaan lisää varallisuutta. Loppujen lopuksi kyse on kuitenkin, että halutaan toteuttaa sellaisia unelmia mitä raha mahdollistaa. Se voi olla turvalliset eläkepäivät tai aikaisempi eläköityminen, mahdollisuus ajaa hienoilla autoilla tai ostaa hienoja vaatteita, kesämökin hankkiminen tai jokin muu asia. Mikä on sinun syysi asuntosijoittamiselle?

Määritä unelmaelämäsi ja ala tavoittelemaan sitä välittömästi. On hyvä unelmoida. Voit esimerkiksi tehdä listan unelmistasi, jotka haluaisit elämäsi aikana toteuttaa. Voit myös kuvitella elämääsi 5 vuotta eteenpäin, millaista se olisi? Tarvitaanko siihen rahaa? Jos tarvitaan, asuntosijoittaminen on yksi hyvä keino varallisuuden kasvattamiseen. Jatka unelmointia lukemalla artikkelin Taloudellinen riippumattomuus – tila, jota jokaisen tulisi tavoitella!

Taloudellinen riippumattomuus ei välttämättä tarkoita miljoonan euron varallisuutta. Se tarkoittaa sitä, että sinulla on vapaus elää unelmiesi elämää ilman huolta rahasta. Jollekin voi riittää 2.000€ kuukausitulot, toinen voi tarvita enemmän unelmien elämän toteuttamiseen. Taloudellista riippumattomuutta tavoitellessa kannattaa keskittyä passiivisten eli työstä riippumattomien tulojen hankkimiseen, mikä voi jossain vaiheessa mahdollistaa sen, ettei päivittäistä aktiivista työskentelyä tarvita ollenkaan. Asuntosijoittaminen on hyvä tapa hankkia passiivista tuloa, mutta siihen on olemassa muitakin keinoja. Lue aiheesta lisää artikkelista Passiivinen tulo – ansaitse rahaa 24/7 ilman aktiivista työntekoa!

Asuntosijoittaminen vauhtiin blogikirjoitusten vinkeillä:

Blogissa voit tutustua asuntosijoittamista käsitteleviin kirjoituksiin. Toivottavasti pystymme auttamaan sinua asuntosijoittamisen opiskelussa. Mukavia lukuhetkiä ja tsemppiä opiskeluun! Siirry blogiin tästä.

Lue asiakkaidemme kommentit ja 5 syytä miksi Asuntosalkunrakentaja.fi on erinomainen kumppani asuntosijoittamiseen täältä

Lisäpotkua asuntosijoittamisella vaurastumiseen:

Miksi myymme sijoitusasuntoja alle markkinahinnan?

Lataa ilmainen e-kirja:
Näin sijoitat menestyksekkäästi asuntoihin

Hyödyllisiä lähteitä asuntosijoittamisen tueksi:

Muuttoliiketilastot – Tilastokeskus
Tutustu muuttoliikkeen ajankohtaisiin tilastotietoihin Suomessa.

MDI Väestöennuste
Väestönkehitystä koskevat ennusteet kunnittain ja alueittain. Tietoa tulevaisuuden väestörakenteista.

Korkojen kehitys ja Euribor-korot
Seuraa ajankohtaisia Euribor-korkojen kehityksiä ja niiden vaikutusta lainamarkkinoihin.

Rakentaminen ja asuminen – Tilastokeskus
Ajantasaiset tilastotiedot rakentamisesta ja asumisesta Suomessa.

Asuntojen hintatilastot – Tilastokeskus
Asuntojen hintakehityksen tilastot ja analyysit eri puolilla Suomea.

Seuraa Somessa

Aiemmat blogikirjoitukset

Lue lisää

Uusimmat blogit